«Αυγή»… ενός νέου ναυαγίου για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Αυγή»… ενός νέου ναυαγίου για τον ΣΥΡΙΖΑ

Από μια κλωστή κρέμεται το μέλλον την «Αυγής», της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, ύστερα από επτά δεκαετίες λειτουργίας, το καθημερινό φύλλο βαίνει προς κλείσιμο λόγω οικονομικών προβλημάτων, με τους εργαζομένους να προειδοποιούν με απεργία και να ζητούν συνάντηση με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δραματικές εξελίξεις στην ιστορική εφημερίδα όχι μόνο προκαλούν αγωνία στους εργαζομένους της -οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν δεχθεί μειώσεις των αποδοχών τους τα τελευταία χρόνια-, αλλά και δημιουργούν ευλόγως ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αδυνατεί πλήρως να διασώσει το έντυπο και να το καταστήσει μια βιώσιμη οικονομικά επιχείρηση.

Σημειωτέον πως η Κουμουνδούρου αποφασίζει για το κλείσιμο της κομματικής εφημερίδας σε μια χρονιά που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί εκλογική και την ίδια στιγμή που το κόμμα πηγαίνει σε συνέδριο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ζητά μετ’ επιτάσεως την προσφυγή στην κάλπη.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για το πλέον ακατάλληλο τάιμινγκ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς πολλοί είναι οι «σύντροφοι» που του χρεώνουν προσωπικά το κλείσιμο της εφημερίδας, ψιθυρίζοντας πως η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τον ίδιο και τονίζοντας πως η «Αυγή» άντεξε σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες. Το θρίλερ πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ανακοινώθηκε στους εργαζομένους πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Οι εργαζόμενοι ωστόσο αντέδρασαν, διαφωνώντας με το σχέδιο, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν στέφθηκε από επιτυχία, καθώς την εθελουσία επέλεξαν συνολικά 14 άτομα.
Να σημειωθεί πως θεωρείται από πολλούς -και σίγουρα και από την ίδια την Κουμουνδούρου- πως στην εφημερίδα υπάρχουν αρκετές αργομισθίες.

Με βάση τα παραπάνω, το κόμμα προσανατολίζεται στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», δεσμευόμενο όμως για ενίσχυση στο κυριακάτικο φύλλο και στην ενημερωτική ιστοσελίδα, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους εργαζομένους, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνέλευση, ανακοινώνοντας άμεσες κινητοποιήσεις.

Έκτακτη συνεδρίαση

Οι οριστικές αποφάσεις στην Κουμουνδούρου θα ληφθούν πιθανότατα ακόμη και σήμερα, καθώς συνεδριάζει εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Πολιτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα το μέλλον της εφημερίδας, ενώ σχετικώς συνεδρίασε και χθες το Πολιτικό Κέντρο του κόμματος.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αργά χθες το βράδυ, επιβεβαίωσαν πάντως πως η «Αυγή» βρίσκεται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, αναφέροντας πως χωρίς την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση υπάρχει κίνδυνος ολικού κλεισίματος της «Αυγής», όχι μόνο του καθημερινού φύλλου, «όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το Δ.Σ. της εφημερίδας «θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν, ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο δεν θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της τόσο διαδικτυακά όσο και στο κυριακάτικο φύλλο της».

Εργαζόμενοι: Έχουν κοπεί κατά το 1/3 οι μισθοί, μας οφείλουν 600.000 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αντίθετοι με την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου, ενώ ο διευθυντής της «Αυγής» Αγγελος Τσέκερης παραιτήθηκε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πόροι που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της καθημερινής έκδοσης.

Επιπροσθέτως, οι εργαζόμενοι δηλώνουν με ανακοίνωσή τους πως θα δώσουν μάχη για να παραμείνουν ανοιχτές η καθημερινή και η κυριακάτικη έκδοση, επισημαίνοντας αφενός πως, αν και οι ιθύνοντες επικαλούνται τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς, αφετέρου πως από το 2014 οι μισθοί έχουν περικοπεί κατά το 1/3 και οι θέσεις εργασίας, κυρίως από αποχωρήσεις, έχουν μειωθεί κατά το 1/4, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σημερινές οφειλές 600.000 ευρώ προς τους εργαζομένους από δεδουλευμένα προηγούμενων ετών.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν και νέα συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους, εν όψει και των οριστικών αποφάσεων του βασικού μετόχου, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα