Ο Πλεύρης με 148.435 κρούσματα μιλά για επιτυχημένη διαχείριση

Λίγες ώρες προτού ο ΕΟΔΥ ανακοινώσει τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους που προκάλεσε η συνεχιζόμενη επέλαση του κορονοϊού, ο Θάνος Πλεύρης επιχείρησε, μέσω τηλεοπτικής του εμφάνισης, να κάνει… damage control και -επί της ουσίας- να συνεχίσει μονότονα το αφήγημα περί «επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας»!

Τη στιγμή, λοιπόν, που η κυβέρνηση υποβιβάζει καθημερινά το ζήτημα του κορονοϊού, μην τυχόν και δεν είναι… ανέμελη η τουριστική περίοδος, από τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα 148.435 κρούσματα, εκ των οποίων το 18% αφορά επαναλοιμώξεις.

Στον ίσως «σκληρότερο» δείκτη της πανδημίας, αυτόν των θανάτων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα 11-17 Ιουλίου είχαμε 200 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού (πρόκειται για 15% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.707 θάνατοι ασθενών με Covid-19. Το 95,7% των θυμάτων είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 80 έτη. Για την ίδια εβδομάδα το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 2.540 ασθενείς (εφταήμερος μέσος όρος 363, δηλαδή 11% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.097 (εφταήμερος μέσος όρος 300, 25% εβδομαδιαία μεταβολή). Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 115, από 109 την προηγούμενη εβδομάδα. Το 63,6% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 92,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Λίγες ώρες νωρίτερα από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, τις οποίες φυσικά γνώριζε, ο Θάνος Πλεύρης επέμεινε στη στρατηγική του κατευνασμού, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ακόμα μία φορά πως τον χειμώνα θα ληφθούν νέα μέτρα.

«Έχουμε προετοιμάσει τον κόσμο ότι, ενώ το καλοκαίρι θα είναι μια κατάσταση διαχειρίσιμη, τον Σεπτέμβριο και τον χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση, ακόμα και με τις ίδιες μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ακόμα και με το θετικό σενάριο, ότι θα έχουμε αυτές τις μεταλλάξεις, περιμένουμε μια παραπάνω πίεση. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μοντέλα ενεργοποίησης για το πώς θα λειτουργήσουμε για την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Το ενδιαφέρον είναι πως ο υπουργός Υγείας έκανε μια μάλλον… περίεργη αναφορά στα ιδιωτικά νοσοκομεία που θα ενταχθούν στη μάχη της πανδημίας. «Θα έχουμε πάρα πολλές δομές, και ιδιωτικές» είπε και εξήγησε, δείχνοντας τις διαθέσεις του: «Τη μετάλλαξη Δέλτα δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί ο ιδιωτικός τομέας, όμως στις λοιμώξεις της Ομικρον, που χρειάζονται απλές κλίνες, θα μπορέσει να προσφέρει»!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα