Τώρα φταίνε οι λοιμώξεις στις ΜΕΘ των νοσοκομείων!

Η κυβέρνηση αρνείται να δεχθεί την πραγματικότητα και τα τρομακτικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα Λύτρα

Τον ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει η δημοσιοποίηση της έρευνας Λύτρα για τη θνητότητα εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας. Ο υπουργός Υγείας, ως άλλος αρνητής της πραγματικότητας, επιμένει να αποδίδει τα τρομακτικά στοιχεία στην έλλειψη εμβολιασμού και στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, και οι κυβερνητικοί βουλευτές μαζί με ορισμένους γιατρούς επιδίδονται σε μια νέα προσπάθεια αποδόμησης του επιστημονικού έργου του κ. Λύτρα.

Την ίδια ώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση «πυροβολεί» την κυβέρνηση για τη δραματική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί εκθέτουν το υπουργείο Υγείας για τις ψευδο-ΜΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας εντός των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.

Σε χθεσινή του εμφάνιση σε τηλεοπτικό σταθμό ο Θάνος Πλεύρης ύψωσε γραμμή άμυνας απέναντι στον ορυμαγδό αντιδράσεων αλλά και στην ίδια την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος πως η θνητότητα εντός των ΜΕΘ οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού αλλά και στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

«Δυστυχώς, στις ελληνικές ΜΕΘ, τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ απ’ ό,τι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» υποστήριξε ο υπουργός, δηλώνοντας ότι στις Εντατικές τηρήθηκε απόλυτα η αναλογία νοσηλευτών και γιατρών.

Στην ίδια γραμμή άρνησης της πραγματικότητας διολίσθησε, όμως, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για τα συμπεράσματα της μελέτης Λύτρα, περιορίστηκε να πει ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να μη φτάνουν οι πολίτες στις ΜΕΘ.

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό με το εμβόλιο και την έγκαιρη ενημέρωση για να μη φτάσουν στις ΜΕΘ!» υποστήριξε ο Γιάννης Οικονόμου, χωρίς την παραμικρή ντροπή απέναντι στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας και των οικογενειών τους.

Φυσικά, τα επιχειρήματα Πλεύρη τα διαψεύδουν όχι μόνο τα δεδομένα Λύτρα, αλλά και οι μαρτυρίες των γιατρών του πεδίου, οι οποίοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση, δείχνοντας ως «υπεύθυνη» γι’ αυτά τα σοκαριστικά στοιχεία την πολιτική υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων. Μιλώντας στο Kontra24, ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος απάντησε στα ψεύδη του υπουργού, ξεκαθαρίζοντας ότι στα νοσοκομεία «οι γιατροί που έδωσαν τη μάχη ήταν λίγοι και ανειδίκευτοι».

«Η έρευνα αποτύπωσε όσα τραγικά ζήσαμε στα δημόσια νοσοκομεία τον περασμένο χρόνο εμείς οι γιατροί που ήμασταν στην πρώτη γραμμή» είπε και επιτέθηκε εμμέσως στον προπαγανδιστικό μηχανισμό που έχει στηθεί εδώ και μήνες για τη δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας: «Κάποιοι την εφιαλτική κατάσταση των νοσοκομείων προσπαθούσαν να την αποκρύψουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, κινήθηκε και ο εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Βασίλης Τσάπας, ο οποίος εξήγησε ότι τα τρομακτικά πορίσματα της έρευνας Λύτρα οφείλονται στην υποστελέχωση των νοσοκομείων από γιατρούς και νοσηλευτές, μιλώντας για «προσχηματικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και προσχηματική νοσηλεία».

«Τα νούμερα αυτά είναι τριτοκοσμικά!» ξεκαθάρισε, λέγοντας πως κανείς από την κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας διαρκώς επιδεινώνονται, γιατροί φεύγουν διαρκώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπας και διέψευσε την κυβερνητική προπαγάνδα περί 16.000 προσλήψεων, εξηγώντας: «Αυτές τις προσθήκες οι ενώσεις γιατρών δεν τις έχουν δει πουθενά! Παρακολουθούν αμέτοχοι τη διάλυση του ΕΣΥ, δείχνοντας πως είναι αυτός ο σκοπός τους».

Η δημοσιοποίηση της νέας μελέτης Λύτρα προκάλεσε και τις οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «υγειονομικό έγκλημα», με τον Αλέξη Τσίπρα να στοχοποιεί τον πρωθυπουργό, ζητώντας του να απολογηθεί για τις τραγικές δηλώσεις που είχε κάνει πέρυσι στη Βουλή αναφορικά με τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.

Οξεία ήταν η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Δημήτρη Μάτζο να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την υποστελέχωση των νοσοκομείων.
Το εντυπωσιακό στοιχείο το οποίο αξίζει να αναφερθεί, καθώς δεν αποκλείεται να αποτελέσει ξανά επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, είναι η προσπάθεια αποδόμησης της επιστημονικής επάρκειας του Θεόδωρου Λύτρα. Το σήμα εξέπεμψε πρώτος χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της μελέτης, είπε με χαρακτηριστική άνεση πως «πρόκειται για μια μελέτη και όχι για τις Δέκα Εντολές! Μπορεί αύριο να υπάρξει μια άλλη μελέτη που θα δείχνει άλλα στοιχεία»!

Λίγες ώρες αργότερα πήρε σειρά η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός Αναστασία Κοτανίδου, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί αξιόπιστη τη μελέτη Λύτρα. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία στο πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης έξω από το υπουργείο Υγείας για το Παίδων «Αγία Σοφία» ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν τα δεδομένα που αξιοποιήθηκαν είναι τα σωστά.

Σε πιο ήπια γραμμή, το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι συμφωνεί με τα ευρήματα της μελέτης Λύτρα, αλλά όχι με τα συμπεράσματα, κάνοντας επί της ουσίας ένα πολιτικό σχόλιο.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα