Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ελλάδα στο ψυγείο, κράτος στην κατάψυξη…

Τεράστια τα προβλήματα από τις έντονες χιονοπτώσεις στα οδικά δίκτυα, υπήρξαν και διακοπές ρεύματος. Στήθηκαν επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια και στον Κίσσαβο

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» βρέθηκαν η Αττική, η Εύβοια και άλλες περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, με σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω του χιονιού αλλά και της διακοπής ηλεκτροδότησης, ενώ επιχειρήσεις στήθηκαν για τη διάσωση περιηγητών στην Εύβοια και στον Κίσσαβο.

Πούλμαν με 40 επιβάτες εγκλωβίστηκε στο καταφύγιο Δίρφυος στην Εύβοια. Οι περιηγητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν με τα πόδια στη Στενή. Εξάλλου, εννέα εκδρομείς εγκλωβίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στον Κίσαβο κατά τη διάρκεια πεζοπορίας. Τα μέλη της ομάδας έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω χιονόπτωσης και είχαν εγκλωβιστεί στο παλαιό κτίριο του ΟΤΕ, σε μεγάλο υψόμετρο. Μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες ολοκλήρωσαν τη μεταφορά 3 ανδρών και 6 γυναικών.

Η «Μπάρμπαρα» έδειξε νωρίς τα… δόντια της, με τους ανέμους που έφταναν τοπικά τα 10 μποφόρ, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, από τη Θεσσαλονίκη προς νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και στις πορθμειακές γραμμές Κυλλήνης – Ζακύνθου και Αρκίτσας – Αιδηψού. Η χιονόπτωση έγινε έντονη χθες το μεσημέρι, και για τον λόγο αυτόν εστάλησαν μηνύματα από το 112 στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, με αυστηρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε η Εύβοια, όπου, εκτός από τον χιονιά, παρουσιάστηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε αρκετά χωριά. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα πιο σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώνονται στα χωριά Αγία Αννα, Κερασιά, Αμάρυνθος, στους Ανδρογιάννους και στο Μίστρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζει η περιοχή Μαυρόπουλο στο Μίστρο Ευβοίας, όπου μεταφέρθηκε γεννήτρια, καθώς στο χωριό υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι.

Στην Αττική παρουσιάστηκαν προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες λόγω της έντονης χιονόπτωσης, με πολλά λεωφορεία του ΟΟΣΑ να βγαίνουν εκτός λειτουργίας στα βόρεια του νομού, αλλά και στο ΚΤΕΛ Αττικής προς Ωρωπό – Αγίους Αποστόλους, Βίλια και Ερυθρές, ενώ λόγω πτώσης δέντρου προβλήματα παρουσιάστηκαν στον προαστιακό, στο τμήμα ΣΚΑ – Αφίδνες και Αθήνα – Χαλκίδα.

Εξαιτίας της χιονόστρωσης η Τροχαία Αττικής προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής, προς τον Υμηττό, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς τον Υμηττό, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το Σ.Ν. Πεντέλης 414 μέχρι τον Αγιο Πέτρο, στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο, στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο, αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στον δρόμο για Πάρνηθα.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης έκλεισαν επαρχιακοί δρόμοι στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Στον νομό Λακωνίας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία λόγω καθίζησης στην επαρχιακή οδό Σκάλας – Γερακίου και στον νομό Μεσσηνίας απαιτούνταν αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης-παγετού στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από το 28ο χλμ, έως το 40ο χλμ. Εξάλλου, πάνω από 150 νταλίκες ακινητοποιήθηκαν στα διόδια Μαλγάρων, στο πλαίσιο της απαγόρευσης που έθεσε σε ισχύ η Τροχαία.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται σήμερα νέα υποτροπή με νέες χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την Αττική. Τα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Στα άσπρα Δυτική Μακεδονία, Χαλκιδική και Χορτιάτης

Είδαν… άσπρη μέρα στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στη Χαλκιδική, ενώ χιόνια έπεσαν και στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με τους κατοίκους να ξυπνούν στα λευκά, αν και οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας είναι «προπονημένοι» στις χαμηλές θερμοκρασίες και στα χιόνια, γι’ αυτό και δεν αιφνιδιάστηκαν.

Η «Μπάρμπαρα», η οποία φαίνεται ότι έκανε ένα γρήγορο πέρασμα με χιονοπτώσεις, δεν έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αφού αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού βρίσκονται σε καίρια σημεία, προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.

Στην Εγνατία Οδό

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς δυσκολίες στην Εγνατία Οδό και στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Ειδικά ελαστικά ή αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από το 18ο έως το 28ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου, αλλά και Φλώρινας – Καστοριάς από το 18ο έως το 30ό χιλιόμετρο, από το 32ο ως το 46ο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης, στην εθνική οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής μέσω Βίγλας και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας.

Στη Χαλκιδική, εκτός από τα ορεινά, χιόνι έπεσε σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας. Νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν από τις 9.30 το πρωί και στην περιοχή του Χορτιάτη. Στην Κεντρική Μακεδονία αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται από το 91ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης μέσω Καστανιάς στην Ημαθία, στο οδικό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια, και στην Πέλλα από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αρνισσας – χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Εκλεισαν πάλι η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και η Αττική Οδός!

Στα δύο κόπηκε η χώρα στις 2 χθες το μεσημέρι μετά την απόφαση της Τροχαίας να απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη μέχρι τον κόμβο των Οινοφύτων λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Η κυκλοφορία διακόπηκε επί 3,5 ώρες μέχρι τις 5.30 χθες το απόγευμα, με αποτέλεσμα δεκάδες λεωφορεία με επιβάτες, μεταξύ των οποίων και μαθητές, που είχαν προορισμό την Αθήνα να ακινητοποιηθούν σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού γύρω από τη Λαμία.

Εκατοντάδες επιβάτες διαμαρτύρονταν καθώς ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ωστόσο ήταν ειλημμένη η απόφαση για το «άνοιξε – κλείσε» υπό τον φόβο να ξανασυμβούν τα περσινά. Η εθνική οδός δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία για μόλις 5,5 ώρες μέχρι τις 11 χθες το βράδυ, όταν ανακοινώθηκε πως θα κλείσει εκ νέου. Στο μεσοδιάστημα κατάφεραν να απεγκλωβιστούν τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα που είχαν ακινητοποιηθεί επί ώρες.

Προληπτικά μέτρα 

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Αθηνών – Λαμίας διακόπηκε εκ νέου από τις 11 το βράδυ, ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προς αποφυγή πρόκλησης προβλημάτων λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων. Εξάλλου, χθες το μεσημέρι είχε κλείσει και το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από τη Λαμία προς την Αθήνα. Από την περιοχή της Στυλίδας τα οχήματα εκτρέπονταν προς Λαμία για να συνεχίσουν από την παλιά εθνική οδό.

Επιπλέον είχε διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από Χαλκίδα και Αυλίδα προς ΠΑΘΕ, την ΠΕΟ Χαλκίδας – Θηβών (διασταύρωση Δροσιάς) και τη νέα εθνική οδός Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Βάζουν «λουκέτο» σε σχολεία, δικαστήρια και δημόσιο τομέα

«Λουκέτο» μπήκε σήμερα στον δημόσιο τομέα, στα σχολεία, στα καταστήματα και τα δικαστήρια στις περιοχές που έχουν πληγεί τις τελευταίες ώρες από την έντονη χιονόπτωση αλλά και τον παγετό που δυσχεραίνει τις μετακινήσεις.

Σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών απευθύνει ισχυρή σύσταση στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επισημαίνει δε την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους, αλλά και καταβολής του ημερομισθίου εφόσον ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, λόγω ανωτέρας βίας.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα δικαστήρια στην Αττική, στη Βοιωτία και την Εύβοια, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Κλειστά είναι σήμερα και όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τους δημάρχους.

Κλειστοί είναι και όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αττικής. Από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε πως σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων ύστερα από αποφάσεις δήμων ή Περιφερειών θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Για τον λόγο αυτόν έχουν ενημερωθεί οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων ώστε να αποσταλούν στους μαθητές οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν. Εξάλλου, κλειστά είναι από το πρωί τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια και τη βορειοανατολική Αττική, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 6 σήμερα το απόγευμα τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα. Παράλληλα, απαγορεύονται από τις 6 το απόγευμα η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier στις ίδιες περιοχές.

Επίσκεψη Πλεύρη σε ΕΚΑΒ και ΚΑΤ

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Το βάρος, όπως και κάθε χρόνο, σε τέτοιες περιστάσεις πέφτει στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας, το οποίο επιφορτίζεται με μεταφορές ασθενών και αντιμετώπιση άμεσων αναγκών. 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Υγείας, από κοινού με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, ώστε να καταρτιστεί επιχειρησιακό σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Το πρωί της Κυριακής ο Θάνος Πλεύρης επισκέφτηκε το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ και ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ έγινε σύσκεψη για την ετοιμότητα εν όψει κακοκαιρίας. Στη συνέχεια, μάλιστα, ο υπουργός επισκέφτηκε και το νοσοκομείο ΚΑΤ.

Με στόχο την προστασία του πληθυσμού και, άρα, τη μείωση της ανάγκης μεταφοράς στα νοσοκομεία, χθες οι ειδικοί του ΕΚΑΒ εξέδωσαν οδηγίες για τον παγετό. Οι πεζοί να φοράνε κατάλληλα παπούτσια, να αποφεύγουν το περπάτημα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς και τα σκιασμένα τμήματα δρόμων και πεζοδρομίων. 

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα