Μαρτυρίες-σοκ για την κόλαση των τουριστών!

Με αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα αλλά και συνεντεύξεις Βρετανοί και Γερμανοί περιγράφουν τις στιγμές τρόμου στη Ρόδο

Πρώτο θέμα σε όλα τα βρετανικά μέσα είναι η πυρκαγιά της Ρόδου, καθώς το νησί αποτελεί κάθε καλοκαίρι πόλο έλξης χιλιάδων Βρετανών που το λατρεύουν. Ετσι και φέτος Βρετανοί που ξεκίνησαν για ονειρικές διακοπές έζησαν οδυνηρές στιγμές μέσα στον πανικό, τις οποίες περιέγραψαν σε ΜΜΕ της πατρίδας τους.

«Τρομοκρατημένοι Βρετανοί εκλιπαρούν για βοήθεια τρέχοντας να σωθούν από την εμπόλεμη ζώνη των πυρκαγιών στη Ρόδο» έγραψε στο κύριο θέμα της η βρετανική «Daily Mail», κάνοντας λόγο για «κόλαση που καταστρέφει το ελληνικό νησί».

Ο Μαρκ Χάντερ και η έγκυος, 28 εβδομάδων, σύντροφός του οδηγήθηκαν πρώτα σε μια αίθουσα χορού σε άλλο ξενοδοχείο και στη συνέχεια σε ένα σχολείο στην Αφάντου, μαζί με δεκάδες άλλους παραθεριστές. Οπως είπε ο άνδρας, «πρώτα ειδοποιηθήκαμε μέσω του συστήματος ειδοποιήσεων εκκένωσης έκτακτης ανάγκης στα τηλέφωνά μας. Το ξενοδοχείο μας είπε ότι δεν αφορούσε εμάς, ωστόσο ξεκίνησαν μια εκκένωση μισή ώρα αργότερα. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, ενώ όλοι οδηγήθηκαν σε ένα κοντινό ξενοδοχείο, σε μια κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων με αρκετούς δυσαρεστημένους και φοβισμένους ανθρώπους».

Με ένα βίντεο που αποτυπώνει την καταστροφή, ένας Βρετανός τουρίστας εκφράζει την οργή του. Οπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter, που κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου, ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έλαβαν οδηγίες για να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτόγνωρη για εκείνους κατάσταση.

«Καμία βοήθεια»

Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Jet2, πού είσαι; Καμία βοήθεια, επικοινωνία ή καθοδήγηση. Επρεπε να περπατήσουμε τέσσερα μίλια μέσα στη ζέστη σε χωματόδρομους με καπνό και στάχτη έχοντας ένα παιδί πέντε ετών. Χωρίς τα υπάρχοντά μας».

Σε επόμενη ανάρτησή του, ο Βρετανός Jon Hughes επανέρχεται: «Στρατός, Αστυνομία και τυχαίοι οδηγοί μάς μετέφεραν όλους σε ένα ξενοδοχείο 10 χιλιόμετρα μακριά. Ο άνεμος φυσάει ακόμα. Ανησυχώ για την ασφάλεια της οικογένειάς μου». Επίσης, ο Βρετανός Ιαν Μούρισον αναφέρει χαρακτηριστικά στο βρετανικό δίκτυο SkyNews ότι η προσπάθειά του να ξεφύγει από τις φλόγες «ήταν κυριολεκτικά σαν το τέλος του κόσμου. Οταν φτάσαμε, υπήρχαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι – σε μερικά καφέ και μπαρ σέρβιραν μπίρες και αναψυκτικά, και όλοι ήταν απλά χαρούμενοι, σκεπτόμενοι “υπέροχα, ξεφύγαμε από τη φωτιά”. Και στη συνέχεια, τις επόμενες ώρες, ο αριθμός των ανθρώπων σε εκείνη την περιοχή αυξήθηκε δραματικά και στη συνέχεια, καθώς έπεφτε το σκοτάδι, οι άνθρωποι ανησυχούσαν ολοένα και περισσότερο για το πώς θα γλιτώσουν».

Σύμφωνα με τον Βρετανό τουρίστα, όταν τους είπαν ότι έρχονταν βάρκες για να τους περισυλλέξουν, όρμησαν άνθρωποι σε έναν κοντινό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων: «Ηταν κυριολεκτικά σαν το τέλος του κόσμου» είπε και συμπλήρωσε: «Και οι φλόγες ήταν πλέον πολύ πιο ορατές γιατί φυσικά ήταν νύχτα και δεν μπορούσαμε να το δούμε αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξαφνικά πήδηξαν φλόγες στον ουρανό, και ο ουρανός έγινε εντελώς πορτοκαλί, πυροδοτώντας πανικό».

Αλλά και Γερμανός τουρίστας μίλησε στην εφημερίδα της πατρίδας του «Bild». «Νιώσαμε αβοήθητοι, παρατημένοι στη μοίρα μας. Εκανε τόση ζέστη και ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που δεν μπορούσες να σταθείς δέκα λεπτά παραπάνω. Τότε άρχισε η διάσωση. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις αποσκευές τους. Και δεν ήρθαν όλοι με τα λεωφορεία που ήταν διαθέσιμα. Κάποιοι έτρεξαν στην παραλία πανικόβλητοι, προσπαθώντας να βρουν βάρκες να απομακρυνθούν (…) Σωθήκαμε το τελευταίο δευτερόλεπτο από τη φωτιά. Τώρα βρισκόμαστε κάτω, στο νότιο τμήμα του νησιού, μας παρέλαβε ένα φορτηγάκι» είπε ο 23χρονος Πάουλ.

Εγκώμια

Δεν έλειψαν, όμως, και οι εγκωμιαστικές αναφορές για τη στάση των ντόπιων. Πολλοί τουρίστες μέσω του twitter περιέγραφαν τις δραματικές στιγμές και την προσπάθεια των Ελλήνων να τους βοηθήσουν.

«Στις 4 π.μ. φτάσαμε στο σχολείο και οι ντόπιοι είχαν έτοιμο φαγητό, νερό, υπνόσακους για τους ανθρώπους – καταπληκτικό!» έγραψε ένας χρήστης στα social media. Ενας άλλος είχε μόνο καλά λόγια να πει για τους κατοίκους. «Ο ελληνικός λαός και οι εθελοντές ήταν καταπληκτικοί μπροστά σε μια τόσο τρομερή τραγωδία για τη χώρα τους».


Ευγνωμονούν τους ντόπιους, οργή για τους τουριστικούς πράκτορες

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία για χιλιάδες τουρίστες στη Ρόδο, οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας για να απολαύσουν λίγες στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης, και έτρεχαν για να σωθούν από τις φλόγες.

Οι τουρίστες, που είναι πλέον σώοι και καλά στην υγεία τους, εκφράζουν δημόσια την ευγνωμοσύνη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι έσπευσαν να τους προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν σε είδη πρώτης ανάγκης και να οργανώσουν τη διαμονή τους σε γυμναστήρια, γήπεδα και σχολεία, μετά την εκκένωση των ξενοδοχείων όπου διέμεναν, λόγω της φωτιάς.

Δυσαρέσκεια

Παράλληλα, αρκετοί τουρίστες δηλώνουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για κάποια τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού, τα οποία, όπως καταγγέλλουν, δεν επικοινώνησαν καν μαζί τους για να λύσουν τα όποια προβλήματα διαμονής προέκυψαν ή την ανάγκη επιστροφής στις πατρίδες τους. Εκτός από τους «εξαφανισμένους» tour operators, οι καταγγελίες αφορούν και αεροπορικές εταιρίες που εκτελούσαν κανονικά πτήσεις προς τη Ρόδο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, χωρίς ωστόσο -σύμφωνα πάντα με τους τουρίστες- να τους ενημερώσουν για το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής στο νησί, ώστε να μπορέσουν αυτοί να κρίνουν εάν θα ταξιδέψουν ή όχι.

Για τη διευκόλυνση των πυρόπληκτων τουριστών που έχασαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό της επικοινωνίας τους με τις πρεσβείες ειδικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών μετέβη χθες στη Ρόδο, ώστε να λειτουργήσει help desk εντός του αεροδρομίου του νησιού «Διαγόρας» για την έγκαιρη αναχώρηση των τουριστών προς τις πατρίδες τους.


Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η φωτιά που καίει τη Ρόδο

Η μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να κατακαίει τη Ρόδο έγινε πρώτο θέμα στα περισσότερα έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ειδικότερα, να καλύπτουν τα γεγονότα εκτενώς. Διασώστες πραγματοποιούν «τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα» στο τουριστικό νησί της Ρόδου όπου μαίνεται σφοδρή πυρκαγιά, για έκτη συνεχή ημέρα, ήταν ο τίτλος τηλεγραφήματος του Γαλλικού Πρακτορείου, επικαλούμενο εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Reuters μετέδιδε πως χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε εξωτερικούς χώρους, αναφέροντας πως «πυροσβεστικές δυνάμεις, με την υποστήριξη εναέριων μέσων δίνουν μάχη σε τρία μέτωπα σήμερα, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες για να αποτρέψουν την εξάπλωση των φλογών σε ένα πυκνό δάσος ή απειλώντας περισσότερες κατοικημένες περιοχές». «Τουρίστες σε κατάσταση αβεβαιότητας καθώς πυρκαγιές εξαπλώνονται στο ελληνικό νησί» ανέφερε και το BBC, καθώς χιλιάδες Βρετανοί κάνουν τον καιρό αυτό διακοπές στο νησί των ιπποτών.

«Πυρκαγιές εξαπλώνονται σε όλο το ελληνικό νησί της Ρόδου κι έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία, αφήνοντας πολλούς τουρίστες σε κατάσταση αβεβαιότητας. Πτήσεις ακυρώθηκαν προς το νησί, αφού οι παραθεριστές, συμπεριλαμβανομένων πολλών Βρετανών, χρειάστηκε να κοιμηθούν σε προσωρινά καταλύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας» τόνιζε, μεταξύ άλλων, το BBC, ενώ ο «Guardian» έγραφε για ισχυρούς ανέμους που «αναμένεται να δυσκολέψουν την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ρόδο».

«Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από τη Ρόδο, η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ» στη χώρα, τόνιζε η «Liberation», ενώ το Associated Press μετέδιδε πως η Ελληνική Αστυνομία απομάκρυνε 16.000 ανθρώπους μέσω χερσαίων μέσων και 3.000 διά θαλάσσης, από 12 χωριά και πολλά ξενοδοχεία, χωρίς να υπάρξουν θύματα. «Η Ελλάδα απομακρύνει χιλιάδες τουρίστες στη Ρόδο καθώς μαίνονται πυρκαγιές» ήταν ο τίτλος στον ιστότοπο του CNN, ενώ το Sky News μετέδιδε τη δήλωση Βρετανού τουρίστα που έλεγε: «Η απόδραση από τις πυρκαγιές στη Ρόδο ήταν σαν το τέλος του κόσμου».

Οι πυρκαγιές στη Ρόδο αποτέλεσαν βασικό θέμα και των γερμανικών ΜΜΕ, καθώς στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό βρίσκονται και χιλιάδες Γερμανοί. Τα περισσότερα μέσα τονίζουν ότι χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν εγκαίρως σε ασφαλή σημεία, ενώ επισημαίνουν και την έκταση της καταστροφής. Δεν λείπουν και οι αναφορές στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ανομβρία που πλήττουν γενικότερα την Ευρώπη.

«Περίπου 30.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν στη Ρόδο» έγραφε στη διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό «Der Spiegel». «Χιλιάδες άνθρωποι σε φυγή – Οι δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο προκαλούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην ελληνική Ιστορία» σημείωνε στην ιστοσελίδα του το δίκτυο RND, όπως και η «Die Welt», η οποία υπογράμμιζε ότι «χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από τις φλόγες της Ρόδου στη μεγαλύτερη εκκένωση στην ελληνική Ιστορία».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα