Κέρκυρα: Αντιμέτωποι με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις πυροσβέστες και εθελοντές

Οι πρόχειρες εκτιμήσεις έως και χθες έκαναν λόγο για καμένη έκταση 25.000 στρεμμάτων

Αντιμέτωποι με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις ήταν και χθες πυροσβέστες, φορείς, εθελοντές, ομάδες διάσωσης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Το πύρινο μέτωπο ήταν έως το βράδυ ενεργό στις παλιές Σινιές, κατά μήκος του βουνού, ενώ οι πρόχειρες εκτιμήσεις έως χθες έκαναν λόγο για καμένη έκταση 25.000 στρεμμάτων.

Η φωτιά έκαιγε και κινούνταν από προχθές τα ξημερώματα προς τις κατοικημένες περιοχές Σάντα, Βιγγλατσούρι, Ρου και Μέγκουλα, χωρίς ευτυχώς να καταστρέψει σπίτια. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι ρίψεις νερού με τα εναέρια μέσα, που συνεχίστηκαν έως ότου έπεσε το φως της ημέρας. Το απόγευμα η εικόνα ήταν καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες χάρη στις συγκλονιστικές προσπάθειες όσων συμμετείχαν στην πυρόσβεση.

Δεκάδες πυροσβέστες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έως τα ξημερώματα επιχειρούσαν δεκάδες πυροσβέστες και οχήματα, τα οποία ενισχύθηκαν με 10 οχήματα επιπλέον και 30 πυροσβέστες από την Ηπειρο. Επίσης, πλοίο πυρόσβεσης της Π.Υ. έχει δέσει στη βορειοανατολική Κέρκυρα, ενώ δύο PZL και δύο ελικόπτερα επιχειρούσαν από αέρος.

Αναφορικά με τους τουρίστες, οι τοπικές Αρχές αναφέρουν πως επέστρεψαν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία περίπου 2.000 άτομα, τα οποία το βράδυ της Κυριακής απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα έπειτα από μηνύματα μέσω 112, τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους, και μεταφέρθηκαν στο γήπεδο Αγίου Μάρκου και στο δημοτικό θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης ανέλαβαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς προχώρησαν πλωτά του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη. Στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι πλωτά του Λιμενικού, εννιά ιδιωτικά σκάφη και ένα ρυμουλκό. Οι απεγκλωβισμένοι με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα μεταβούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.

Δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ένας αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και ο δεύτερος υπέστη κάταγμα στο πόδι. Από την Κυριακή ακόμα ένας πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Με θωρακικό άλγος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΙΝ Νίκος Κολοβός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μεσημέρι αισθάνθηκε δυσφορία και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έχει υποβληθεί σε όλες τις εξετάσεις.

Στα πρώτα σπίτια

Την ώρα της μάχης με τις φλόγες ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης από τον οικισμό Μέγκουλα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους, οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους, επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη για να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε στη βόρεια Κέρκυρα προκλήθηκε από εμπρησμό. Μιλώντας για το πύρινο μέτωπο που καίει παρθένο δάσος στο όρος Παντοκράτορας, ο κ. Μαχειμάρης είπε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του βουνού κι όλα συνηγορούν ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. Ο ίδιος πρόσθεσε πως έκανε επιτόπια αυτοψία και στα τρία μέτωπα, και διαπίστωσε ότι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η φωτιά μπήκε από ανθρώπινο χέρι.

Στο μεταξύ αύξηση των προστίμων για εμπρησμούς, καθώς και διπλασιασμό του προσωπικού της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. «Ανακοινώνω σήμερα ότι, εκτός από την επικείμενη αύξηση προστίμων, διπλασιάζω τη δύναμη σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στην προσπάθεια να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και οι προκλήσεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Κικίλιας.


Συναγερμός και για πυρκαγιές σε Ριτσώνα, Ηράκλειο, κεντρική Εύβοια, Θήβα και Πήλιο

Αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη βρίσκεται η χώρα, αφού η πύρινη λαίλαπα «καταπίνει» με φρενήρεις ρυθμούς δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης τις τελευταίες ημέρες. Εκτός από τα τεράστια μέτωπα που καίνε σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο και Κέρκυρα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη και σε άλλες περιοχές, αφού χθες ξέσπασε φωτιά σε Ριτσώνα, Ηράκλειο, κεντρική Εύβοια, Θήβα και Πήλιο.

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για πυρκαγιά στη Ριτσώνα, σε γεωργική έκταση, που βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ώστε να κατασβέσουν τις φλόγες που έκαιγαν ξερά χόρτα.

Νωρίς το απόγευμα φωτιά εκδηλώθηκε και στο Ηράκλειο, στη θέση Δύο Αοράκια, κοντά σε καταυλισμό Ρομά. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα, μετατρέποντας σε στάχτη θαμνώδη έκταση, ξερή βλάστηση και σκουπίδια. Επί τόπου επιχείρησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα άνδρες της Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, δύο πεζοπόρα τμήματα και τέσσερις υδροφόρες. Τελικά κατάφεραν να δαμάσουν την πυρκαγιά προτού κινδυνέψουν σπίτια ή επιχειρήσεις.

Συναγερμός σήμανε και στο Πήλιο, όταν έκαναν την εμφάνισή τους φλόγες στα Καλά Νερά. Οπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Δευτέρας, κάτοικοι του οικισμού Αργυραίικα Μαγνησίας ειδοποίησαν την Πυροσβεστική πως ξέσπασε φωτιά, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προκλήθηκε όταν λαμπάδιασε αυτοκίνητο. Στο σημείο επιχείρησαν 13 πυροσβέστες, με πέντε οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Αργότερα την ίδια ημέρα, μάχες με την πυρκαγιά έδωσαν οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας, στη Θήβα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε σε αγροτική έκταση και στο σημείο έσπευσαν κατευθείαν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Στην Εύβοια

Ακόμη μία περιοχή που δοκιμάζεται από τις φλόγες είναι και η Εύβοια, αφού εκτός από την Κάρυστο που βιώνει δραματικές στιγμές, πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε χθες και στο χωριό Κοντοδεσπότι του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Η φωτιά έκαιγε μέχρι χθες αργά το απόγευμα ξερά χόρτα κοντά στο γήπεδο του χωριού. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως εννέα οχήματα και 18 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρούσε ένα ελικόπτερο. «Η φωτιά είναι μεγάλη και καίει ξερά χόρτα κοντά στο γήπεδο του χωριού. Εχουμε ζητήσει κι άλλες ενισχύσεις» τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα