Μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά και στον Πρόδρομο Βοιωτίας! Εντοπίστηκε νεκρός βοσκός

Ενας 80χρονος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί στον Πρόδρομο Βοιωτίας, σφραγίζοντας με τον θάνατό του τις τραγικές στιγμές που βιώνει η χώρα μας και το φετινό καλοκαίρι!

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, μία γυναίκα τηλεφώνησε στο κέντρο επιχειρήσεων και ανέφερε ότι ο άτυχος άνδρας είχε φύγει για το ποιμνιοστάσιό του αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, προκειμένου να σώσει τα ζώα του. Οταν πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, οι φλόγες δεν είχαν φτάσει ακόμη στο μαντρί.

Στη συνέχεια, όμως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα δυσάρεστο θέαμα, καθώς εντόπισαν νεκρό τον άτυχο ηλικιωμένο. Οπως εκτιμάται, ο 80χρονος βοσκός έχασε τις αισθήσεις του και άφησε την τελευταία του πνοή εξαιτίας της εισπνοής αναθυμιάσεων!

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως, η φονική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας ξεκίνησε από σπίτι στο τέλος του χωριού, όπου γίνονταν εργασίες, και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έφταναν τα 9 μποφόρ και δεν επέτρεπαν στα αεροσκάφη να απογειωθούν για να κάνουν ρίψεις νερού, η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε σε πευκόφυτη περιοχή.

Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε το 112 και εστάλησαν δύο μηνύματα σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή. Αρχικά, οι κάτοικοι του χωριού Πρόδρομος κλήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα, όμως λίγα λεπτά αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης της παραλίας Σαράντη, όπου αργά το απόγευμα περίπου 60 άτομα επιβιβάστηκαν για προληπτικούς λόγους σε δύο αλιευτικά. Τις δύο εφιαλτικές ώρες που ακολούθησαν το πύρινο μέτωπο πήρε μεγάλες διαστάσεις, με την πύρινη λαίλαπα να «καταπίνει» αποθήκες, αυτοκίνητα και ποιμνιοστάσια στον οικισμό Χώστια! Η κυκλοφορία εσωτερικά στην περιοχή απαγορεύτηκε από νωρίς, ενώ κάτοικοι και παραθεριστές μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο ακόμη και στη Θήβα, αφού κλήθηκαν από πολύ νωρίς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παράλληλα, εξαιτίας της πυρκαγιάς, η οποία μαινόταν ανεξέλεγκτη ως αργά χθες, απειλήθηκαν σπίτια και εκκενώθηκε ένα κάμπινγκ, όπου υπήρχαν φιάλες υγραερίου.

«Το μέτωπο της φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλο και πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Προσπαθούμε μετά δυσκολίας να το συγκρατήσουμε» ανέφερε ο δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο των 1.000 μέτρων από τα σπίτια, αλλά οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα μαζί με ισχυρές επίγειες δυνάμεις εθελοντές και κατοίκους της περιοχής μαζί με μηχανήματα που έχουν διατεθεί.

Είναι πολύ δύσκολο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν να πετάξουν αεροπλάνα». Η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά από την πλευρά της δήλωσε πως η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή ήταν πολύ δύσκολη. «Είναι ένα δύσκολο μέτωπο, επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα. Είναι κωμόπολη που θα φτάσει και θα περάσει η πυρκαγιά αυτή. Η πυρκαγιά κατευθύνεται με βορειοανατολικό άνεμο, ωστόσο με 9 μποφόρ δεν παίζουμε. Η φωτιά αυτή είναι δύσκολη την πρώτη μία ώρα, μετά τη μία ώρα πάει προς παραλιακό μέτωπο. Γι’ αυτή τη μία ώρα πρέπει να είμαστε προσοχή άπαντες. Είναι μια πυρκαγιά που στην αρχή της πρέπει να προσέξουμε πολύ. Θέλει μεγάλη προσοχή στην παραλία Σαράντη» τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός.

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, ως αργά το μεσημέρι χθες στην περιοχή επιχειρούσαν 74 πυροσβέστες, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και δύο ελικόπτερα, με το μέτωπο των επιχειρήσεων να βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της παραλίας Σαράντη. Ωστόσο, το βράδυ η φωτιά γύρισε πίσω, προς τον Πρόδρομο, και άρχισε να απειλεί τα πρώτα σπίτια από διάφορους οικισμούς.


Στο Νοσοκομείο Καβάλας με εγκαύματα τέσσερις πυροσβέστες

Ενώ η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, με μεγάλες πυρκαγιές στον Πρόδρομο Βοιωτίας, στο δάσος Δαδιάς, στην Αλεξανδρούπολη και την Ανω Δροσίνη Ροδόπης, η φωτιά που ξεκίνησε από το Διαλεκτό του Δήμου Νέστου στην Καβάλα εξαπλώθηκε γρήγορα στη γύρω περιοχή, με το 112 να στέλνει οδηγίες εκκένωσης στους κατοίκους των χωριών Νέος Ξεριάς, Παλιός Ξεριάς, Γέροντας, Δαμασκυνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά και Διαλεκτό. Σύμφωνα με τοπικά ενημερωτικά μέσα, τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις πυροσβέστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ενώ έχουν καεί ένα πυροσβεστικό όχημα, τουλάχιστον δύο σπίτια και μία αποθήκη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη, κατά τη διάρκεια της φωτιάς υπήρξε μεγάλη έλλειψη σε εναέρια μέσα, με μόλις δύο ελικόπτερα να επιχειρούν στην περιοχή. «Παλεύουμε με τη φωτιά από τις 2.30. Εδώ και περίπου δύο ώρες βλέπουμε ένα ελικόπτερο να επιχειρεί, ενώ πλέον έχει εμφανιστεί ένα ακόμη» είπε και συμπλήρωσε ότι κανονικά χρειάζονταν πυροσβεστικά αεροπλάνα για να σβήσουν οι φωτιές. Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες αργά το απόγευμα στο σημείο επιχειρούσαν, πέραν των δύο ελικοπτέρων, 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, καθώς και μηχανήματα του δήμου.

Το πύρινο τέρας χτύπησε ξανά και τη δοκιμασμένη Εύβοια, με μεγάλη φωτιά να ξεσπά στον Προφήτη Ηλία, κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, και από εκεί να εξαπλώνεται στις γύρω περιοχές. Στο σημείο επιχείρησαν 92 πυροσβέστες με 30 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ παρείχαν συνδρομή και 14 Γάλλοι πυροσβέστες. Νωρίτερα, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, οι κάτοικοι στα Νότια Ψαχνά έλαβαν μήνυμα από το 112, προκειμένου να εκκενώσουν προς τα Ψαχνά, ενώ αργότερα ήρθε η σειρά εκκένωσης των οικισμών Νέα Αρτάκη και Βατώντα, με κατεύθυνση προς τη Χαλκίδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα