Η κακοκαιρία «Daniel» έπνιξε τη Μαγνησία και το κράτος!

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος βγήκε στους δρόμους πεζός, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάνει αυτό που δεν έκαναν εγκαίρως οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας

Ούτε το 112 δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν έγκαιρα αυτή τη φορά οι «άριστοι» της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο ένας κτηνοτρόφος που πήγε να ταΐσει τα ζώα του, να αγνοείται ένας 34χρονος και χιλιάδες άνθρωποι στη Μαγνησία να εγκλωβιστούν σε δρόμους-ποτάμια και να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα. Επίσης άλλοι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται στο Πήλιο.

Αν και επί ημέρες οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για το τι θα συνέβαινε από την κακοκαιρία «Daniel», το κράτος πιάστηκε στον ύπνο ακόμα μία φορά και δεν έσπευσε έγκαιρα να κλείσει υπηρεσίες και μεταφορές και να προτείνει τηλεργασία όπου ήταν εφικτό για να περιορίσει τις μετακινήσεις.

Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είχαν γίνει συσκέψεις, αλλά, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, λειτούργησαν κανονικά χθες το πρωί οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στους δρόμους, που μετατράπηκαν σε… ποτάμια.

Το 112 ενεργοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, όταν ήταν αργά για 51χρονο κτηνοτρόφο, πατέρα δύο παιδιών, που παρασύρθηκε από το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης στον Βόλο. Η οικογένειά του τον αναζητούσε επί δύο ώρες, χωρίς ο ίδιος να έχει δώσει κανένα ίχνος ζωής. Ο άτυχος κτηνοτρόφος είχε πάει να ταΐσει τα ζώα του. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε ύστερα από κατολίσθηση. Για τον απεγκλωβισμό του κινητοποιήθηκε η ΕΜΑΚ, αλλά ήταν αργά…

Ο 51χρονος κτηνοτρόφος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού στην ευρύτερη περιοχή του Ανω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο όπου είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που παρέλαβε τον άτυχο άνδρα και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου.

Αγνοούνταν 34χρονος

Επίσης, ένας 34χρονος άνδρας αγνοούνταν έως αργά χθες στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Βόλο. Αρχικά είχε εξαφανιστεί μαζί με τον γιο του, ο οποίος εντοπίστηκε καλά στην υγεία του. Ο 34χρονος παρασύρθηκε από ρέμα, όταν οι δρόμοι στην περιοχή μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια. Το 112 ήχησε με καθυστέρηση ωρών σε πέντε περιοχές, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία σε πολλούς δρόμους στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας.

Στο μεσοδιάστημα, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος είχε βγει πεζός έξω από το δημαρχείο και ζητούσε από τους οδηγούς των οχημάτων που κινούνταν σε πλημμυρισμένους δρόμους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Πού πάνε όλοι αυτοί; Είναι για τρέλα αυτό που συμβαίνει. Εκατό φορές το είπαμε» ακούγεται να λέει ο κ. Μπέος σε βίντεο που ανάρτησε στο facebook, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάνει αυτό που δεν έκαναν εγκαίρως οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας. «Από χθες σας λέμε “θα σπάσουν τα ποτάμια, ξέρετε τι νερό έρχεται;” Πηγαίνετε στα σπίτια σας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε μετά τις 11 το πρωί μέσα στον Βόλο, σε όλη την περιοχή του Πηλίου και στην ορεινή Μαγνησία γενικά, λόγω της επιδείνωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Νεότερο μήνυμα του 112 ανέφερε ότι «με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων». Λόγω των πολύ δυσμενών συνθηκών και της υπερχείλισης χειμάρρων διακόπηκαν από το πρωί τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Βόλου και Λάρισας, ενώ περιορισμένα ήταν τα δρομολόγια λεωφορείων και εκτελέστηκαν μόνο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ακινητοποιημένα παρέμειναν τα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών Βόλου, που δεν εκτέλεσαν δρομολόγια τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια. Στην πόλη του Βόλου ίσχυσε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10.30 το πρωί με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Με εντολή της @hellenicpolice απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του #Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» ανέφερε το αρχικό μήνυμα του 112, που εστάλη στους πολίτες με καθυστέρηση ωρών… Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 120 αντλήσεις υδάτων από μονοκατοικίες και υπόγεια που πλημμύρισαν. Μεγάλη ανησυχία υπήρξε για τον χείμαρρο Κραυσίδωνα, που διασχίζει πυκνοκατοικημένες συνοικίες στον Βόλο σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και το ύψος του νερού ξεπέρασε τα τρία μέτρα, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να γεμίσουν δρόμοι με νερά.

Σε κάποιο σημείο ο ποταμός υπερχείλισε και η γέφυρα που υπήρχε στο σημείο έγινε κομμάτια, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Πολλοί δρόμοι του Βόλου έγιναν απροσπέλαστοι για τους κατοίκους της πόλης, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια και καταστήματα. Μια γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί μεταφέρθηκε με εκσκαφέα, ενώ υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ μεταφέρθηκαν από σωστικά συνεργεία με… φουσκωτό!

Απεγκλωβισμός

Το απόγευμα, η Πυροσβεστική έστησε και επιχείρηση απεγκλωβισμού ηλικιωμένου ζευγαριού από περιοχή του Πηλίου, το οποίο επλήγη από την κακοκαιρία. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και υπέστησαν καθίζηση, δέντρα ξεριζώθηκαν, κολόνες της ΔΕΗ έπεσαν, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών. Στον Αγιο Ιωάννη πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από χείμαρρο και ένα από αυτά βρέθηκε στη θάλασσα!

Συνολικά 110 κάτοικοι και 30 τουρίστες, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα, εγκλωβίστηκαν επί ώρες σε ξενοδοχείο στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Τσαγκαράδα, ένα τζιπ καταπλακώθηκε από δέντρο, στην πόλη του Βόλου λεωφορείο έπεσε σε τρύπα σε δρόμο που υπέστη καθίζηση, ενώ εκατοντάδες οχήματα εγκλωβίστηκαν επί ώρες στον πλημμυρισμένο περιφερειακό δρόμο που συνδέει
την πόλη του Βόλου με την υπόλοιπη Μαγνησία.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα