Ακόμα μία νύχτα τρόμου. Βούλιαξε και πάλι ο Βόλος

Οι σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν χάος. Εγκλωβισμένοι κάτοικοι και δραματικές διασώσεις σε Αγριά – Αλυκές

Νέο, γερό χτύπημα από τη θεομηνία δέχτηκε χθες το απόγευμα ο Βόλος, με τους κατοίκους κατά τη διάρκεια μιας τρομακτικής νύχτας να προσεύχονται να επιβιώσουν από τα ορμητικά νερά, που δεύτερη φορά μετά τον «Daniel» σάρωσαν την πόλη.

Οι σφοδρές καταιγίδες σταδιακά έως το βράδυ απέκλεισαν ακόμη και το κέντρο της πόλης, με τη στάθμη του νερού να αγγίζει το ένα μέτρο. Η κατάσταση ήταν εφιαλτική. Δεκάδες κάτοικοι εγκλωβίστηκαν και έκαναν έκκληση για βοήθεια, όπως συνέβη με το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ. Πολλές κλήσεις υπήρξαν για απεγκλωβισμούς από την Αγριά μέχρι τις Αλυκές, με την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ να προσπαθούν μέσα σε αυτήν τη σφοδρή καταιγίδα να σώσουν ανθρώπους που κινδύνευαν σε σπίτια και οχήματα. Η στάθμη της θάλασσας έφτασε μέχρι την προβλήτα του λιμανιού και την παραλία της πόλης, η οποία βυθίστηκε στα λασπόνερα.

Στο Νοσοκομείο του Βόλου η στάθμη του νερού ξεπέρασε το ύψος του υπογείου. Ο Κραυσίδωνας προκάλεσε τρόμο όταν έσπασε η γέφυρα του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις. Το ίδιο συνέβη μπροστά από το γήπεδο του Μαγνησιακού, όπως και στις περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, στην Παπαδιαμάντη στο κέντρο, από το δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, στη 2α Νοεμβρίου και στον Αγιο Παντελεήμονα, ενώ άμεσος κίνδυνος ελοχεύει στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα Ασπρες Πεταλούδες, όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς. Η σφοδρή κακοκαιρία έχει προκαλέσει ξανά μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η τάση της ηλεκτροδότησης για πολλή ώρα τρεμόπαιζε, ενώ έγινε ολική διακοπή λίγο μετά τις 20.30.

Μετέφεραν ασθενείς

Οπως ανέφερε αργά το βράδυ το gegonota.news, έγινε υπεράνθρωπη προσπάθεια από εθελοντές να μεταφέρουν ασθενείς στο Νοσοκομείο του Βόλου. Ασθενείς με αναπνευστικές ανεπάρκειες και άλλα προβλήματα υγείας, που έμειναν χωρίς οξυγόνο, γιατί η πόλη δεν είχε ρεύμα. Κόσμος αναζητούσε απελπισμένα βοήθεια για μεταφορά του στο νοσοκομείο, από τη Νέα Ιωνία, τη Μακρινίτσα, το Διμήνι, την Αλλη Μεριά. Ενα ζευγάρι εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του στη συνοικία Νέο Δέλτα. Το ένα μέλος της οικογένειας λόγω αναπηρίας δεν μπορούσε να μετακινηθεί για να σωθεί από το πλημμυρισμένο σπίτι και, ευτυχώς, παρενέβη έγκαιρα η Πυροσβεστική.

Νωρίτερα, στις 19.10, είχε σταλεί μήνυμα του 112, που έκανε γνωστό ότι η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου. Παράλληλα διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών από τον Βόλο προς κάθε κατεύθυνση. Επίσης, είχε διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας – Τρικερίου, στο νότιο Πήλιο, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής, από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια. Στον παραλιακό δρόμο Βόλου – Αγριάς υπήρχαν προβλήματα λόγω κατολισθήσεων στις στροφές της Γορίτσας, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη λόγω των νερών που κατεβαίνουν από το Πήλιο.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην εκτεθεί ο κόσμος σε κίνδυνο και υπάρξουν θύματα, ο δήμαρχος του Βόλου Αχιλλέας Μπέος από κεντρικό δρόμο, μέσα από το αυτοκίνητο, απηύθυνε δραματική έκκληση μέσω βίντεο: «Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Αν συνεχίσει έτσι, θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε υψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια, καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε».

Εγκλωβισμοί

Ο ίδιος λίγο αργότερα, μιλώντας στο protothema.gr, έκανε γνωστό ότι εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητο: «Κουράστηκε ο κόσμος με τις πλημμύρες, πάλι βάρκες χρειαζόμαστε για να κυκλοφορήσουμε. Είναι δραματική η κατάσταση. Εχω ξεμείνει με το αμάξι, δεν μπορώ να βγω από το αυτοκίνητο, γιατί η στάθμη του νερού ανεβαίνει και περιμένω φορτωτή να έρθει να με πάρει. Η Μακρινίτσα έχει αποκοπεί, ο δρόμος έγινε γκρεμός, δεν υπάρχει επικοινωνία με τους κατοίκους, πρέπει να κινδυνεύουν οι άνθρωποι εκεί».

Από το απόγευμα έγινε γνωστό ότι σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας. Χθες το βράδυ η κατάσταση προμηνυόνταν πολύ δυσοίωνη και αγωνιώδης, αφού, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονταν έως τις πρωινές ώρες σε όλο το μέτωπο που είχε αναπτυχθεί η κακοκαιρία και δεν αποκλειόνταν να υπάρξουν εντολές για εκκενώσεις οικισμών.


Αφωνία στο υπουργικό για την έλλειψη σχεδίου

Ανησυχία επικρατεί στο Μαξίμου από την επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias» είναι σαρωτικό, με τις καταστροφές να είναι ήδη πολλές. Η Εύβοια, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα δοκιμάστηκαν σκληρά, ο Βόλος βρέθηκε στο επίκεντρο ξανά, ενώ πολλά νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό.

Με δεδομένο πως έχει επιδείξει ιδιαίτερα χαμηλά αντανακλαστικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δείχνοντας πως είναι έτοιμη να λάβει ουσιαστικά μέτρα. Ενδεικτικό είναι πως στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. «Η ανάταξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι ένα έργο που θα απαιτήσει καιρό και το οποίο θα παρακολουθούμε συνεχώς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, μάλιστα, ακόμα μια φορά επιχείρησε να τα ρίξει όλα στην κλιματική κρίση, επαναλαμβάνοντας κοινοτοπίες για την επικινδυνότητα της κατάστασης, χωρίς ωστόσο να περιγράφει πώς μπορεί η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα που θα αποτρέψουν μια επόμενη καταστροφή. «Η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε τη νέα πολιτική προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας».

Για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έχει σχέδιο ούτε για τις φωτιές, ούτε για τις πλημμύρες; Καμία κουβέντα. Για τα έργα προστασίας των κατοίκων της χώρας που δεν έγιναν, διότι κοστίζουν, αλλά δεν παράγουν κέρδος, για την «αγορά»; Πάλι καμία κουβέντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε… υπομονή στους πλημμυροπαθείς, υποστηρίζοντας ότι «προφανώς η ανάταξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι ένα έργς

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα