Ολο και μικρότεροι μυούνται στα σκληρά ναρκωτικά

Οι ειδικοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου, αφού τα στοιχεία δείχνουν έντονη την τάση στους νέους να μεταπηδούν από το χασίς πολύ πιο εύκολα σε άλλα ναρκωτικά, με κυρίαρχη την κοκαΐνη

Σήμα κινδύνου για τα παιδιά και τις νεότερες ηλικίες εκπέμπουν οι ειδικοί που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και μικρότεροι μυούνται στις εξαρτήσεις από σκληρές ουσίες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια μετατόπιση μεγαλύτερης μερίδας νέων χρηστών και προς τη χρήση και τη διακίνηση κοκαΐνης.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ – Εξοδος Σωτήρης Μπουντής, τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η τάση στους νέους να μεταπηδούν από το χασίς πολύ πιο εύκολα σε άλλα ναρκωτικά, με κυρίαρχη την κοκαΐνη και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Μπουντή, αυξάνονται τα περιστατικά των διακινήσεων τέτοιων ναρκωτικών, γεγονός που δείχνει πως «υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση από νέες ομάδες ανθρώπων». Σύμφωνα με τον κ. Μπουντή, η οικονομική κρίση, ο γενικότερος κοινωνικός αποκλεισμός, τα κοινωνικά αδιέξοδα οδηγούν μια μερίδα των νέων ανθρώπων στην παραβατικότητα και στη χρήση ναρκωτικών, στην αύξηση της βίας κ.λπ.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κοινωνικό πρόβλημα που στηρίζεται πάνω στα σημερινά αδιέξοδα πολλών ανθρώπων και έχει ως αποτέλεσμα την παραβατικότητα, τα ναρκωτικά και τη βία» σημειώνει ο κ. Μπουντής και συμπληρώνει: «Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που δεν αφορά μια μικρή ομάδα ανθρώπων, όπως παλαιότερα, αλλά επηρεάζει μεγαλύτερη ομάδα νέων που αναζητούν λύσεις γύρω από “πρότυπα” που έχουν στο επίκεντρό τους το χρήμα, τα ναρκωτικά κ.λπ. Η ανάγκη για κοινωνική ανάδειξη, για αναβάθμιση του οικονομικού status, αλλά και το κυνήγι του εύκολου και γρήγορου χρήματος έχουν επηρεάσει πλέον μια μερίδα νέων ανθρώπων που θεωρούν ότι οι παραπάνω ανάγκες τους καλύπτονται με τη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών».

Προβληματισμός

Ο κ. Μπουντής εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο των θεραπευτικών οργανισμών, εκτιμώντας ότι «είναι προβληματικές οι πρωτοβουλίες της κεντρικής εξουσίας και του υπουργείου Υγείας». Ο ίδιος τονίζει πως δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η επιχειρούμενη συγχώνευση των εγκεκριμένων θεραπευτικών οργανισμών και προγραμμάτων για τις εξαρτήσεις σε έναν υπερφορέα, σημειώνοντας ότι «οδηγούμαστε σε κλείσιμο των οργανισμών και κυρίως σε περιορισμό του θεραπευτικού και επιστημονικού ρόλου του οργανισμού».

Ο προβληματισμός των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στους οργανισμούς αυτούς, όπως τονίζει ο κ Μπουντής, έχει να κάνει με το γεγονός ότι «το υπουργείο έχει ως στρατηγικό στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας διοίκησης του πεδίου των εξαρτήσεων, χωρίς να δίνει βαρύτητα στο επιστημονικό έργο, στη θεραπευτική δουλειά στις δομές και στη δημιουργία ενός αξιόπιστου και επαρκούς πλέγματος υπηρεσιών για τους πολίτες με προβλήματα εξάρτησης, από την πρόληψη μέχρι τη θεραπεία και την επανένταξη».

Αλλά και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης σε δηλώσεις του είχε επιστήσει την προσοχή των γονέων, με αφορμή τον θάνατο της 16χρονης. «Το πρόβλημα είναι ότι, δυστυχώς, βλέπουμε όλο και να κατεβαίνει το ηλικιακό κατώφλι έναρξης της χρήσης. Εχουμε δηλαδή όλο και περισσότερους ανηλίκους οι οποίοι ξεκινούν τη χρήση.

Συγκεκριμένα, σας αναφέρω ότι για το 2022 συνολικά 352 ανήλικοι απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ για να λάβουν την αρχική φάση των υπηρεσιών του. Βλέπουμε ότι ήδη από το γυμνάσιο, από τα 13 δηλαδή και ενδεχομένως και πιο κάτω, ξεκινά η χρήση ουσιών» τόνισε ο κ. Λιάπης μιλώντας στην ΕΡΤ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα