Μηνύουν πυροσβέστες και ιατροδικαστές!

Συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στρέφονται κατά των αξιωματούχων που δεν φρόντισαν να σβήσουν τη φωτιά και να περιφράξουν τον τόπο του δυστυχήματος

Τις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Πυροσβεστικής αλλά και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας αναζητούν οι συγγενείς θυμάτων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, οι οποίοι κατέθεσαν συμπληρωματικές μηνύσεις ενώπιον του εφέτη ανακριτή Λάρισας που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση.

Οι μηνύσεις αφορούν τους αξιωματούχους της Πυροσβεστικής και ιατροδικαστές που δεν βρέθηκαν στον χώρο του δυστυχήματος για τη νεκροψία, ως όφειλαν, καθώς έγινε μόνο νεκροτομή. Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν τους υπευθύνους της Πυροσβεστικής ότι δεν φρόντισαν να σβήσουν τη φωτιά και να περιφράξουν τον τόπο του δυστυχήματος. Μάλιστα, επικαλούνται νόμο του Δεκεμβρίου του 2022 ως προς τη διαδικασία αντιμετώπισης καταστροφών, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να περιφραχτεί ο χώρος και να μην επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν άλλον, πέραν των εκπροσώπων των Αρχών και των εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα επαναλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι «οι εμπειρογνώμονες δεν βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος για να εξετάσουν τον τόπο, τα βαγόνια κτλ., καθώς 3-4 ημέρες μετά “μπαζώθηκε” το σημείο, μεταφέρθηκαν τα χώματα και μεταφέρθηκαν και τα βαγόνια, οπότε οι εμπειρογνώμονες τα εξέτασαν στο Κουλούρι». Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος οικογένειας τραυματία και οικογενειών θυμάτων Λουκάς Αποστολίδης έχει ήδη καταθέσει έγγραφη ερώτηση στον εφέτη ανακριτή, ζητώντας απάντηση για το αν ήταν παρών εισαγγελέας στο μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας. Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, το οποίο θα αποφανθεί αν η δικογραφία για το μπάζωμα θα ενσωματωθεί στη δικογραφία που χειρίζεται ο εφέτης ανακριτής για τα αίτια και τις συνθήκες της τραγωδίας. Αν οι εφέτες αποφασίσουν πως πρέπει να συμπεριληφθεί στην υπάρχουσα δικογραφία, τότε αναμένεται να αρχίσει νέος «χορός» καταθέσεων και ενδεχομένως ποινικών διώξεων.

Την ίδια ώρα, ο εφέτης ανακριτής αναμένει τα αποτελέσματα των πραγματογνωμοσυνών ως προς το ξυλόλιο και την έκρηξη που σημειώθηκε στα βαγόνια, αλλά και για το βιντεοληπτικό υλικό από την εμπορική αμαξοστοιχία, που διαγράφηκε από τον σκληρό δίσκο του καταγραφικού. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφέτης ανακριτής αναμένεται να ασκήσει νέες διώξεις σε τέσσερα έως πέντε άτομα.

Η ανάκριση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους σε χώρο του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, που ήδη διαμορφώνεται. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για το «μοντάζ» στα ηχητικά ανάμεσα στον μοιραίο σταθμάρχη και στους μηχανοδηγούς που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης, η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης, που εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, έστειλε εξώδικο προς τον ΟΣΕ, με κοινοποίηση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές και το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Με το εξώδικο η διοίκηση του ΟΣΕ καλείται να απαντήσει ποιοι μετέβησαν λίγες ώρες μετά το δυστύχημα στο ελεγχόμενο σύστημα καταγραφής και γιατί διατηρούσε στην κατοχή της το επίμαχο υλικό επί δύο ημέρες, αντί να μεριμνήσει για την άμεση παράδοσή του στις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές.


Στο σκαμνί οι δύο γιατροί που έδωσαν αναρρωτική στον επιθεωρητή του ΟΣΕ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου οι δύο γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου που «πρωταγωνίστησαν» στη χορήγηση αδικαιολόγητης αναρρωτικής άδειας ενός μήνα στον επιθεωρητή του ΟΣΕ που είχε ορίσει τον μοιραίο άπειρο σταθμάρχη Λάρισας το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών.

Μόλις λίγες ώρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα ο επιθεωρητής Δημήτρης Νικολάου είχε πάει στο Νοσοκομείο Βόλου για να πάρει αναρρωτική άδεια, αν και ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Με παρότρυνση του τότε διευθυντή της Νευροχειρουργικής του Νοσοκομείου Βόλου Νίκου Χαυτούρα, ο επιμελητής της Νευροχειρουργικής Αθ. Μανιώτης χορήγησε την αναρρωτική άδεια διάρκειας ενός μήνα στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, χωρίς να έχει προβεί προηγουμένως στις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις που θα βεβαίωναν το πρόβλημα υγείας του. Οι δύο γιατροί θα δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Χαυτούρας με πρόθεση προκάλεσε την απόφαση του κ. Μανιώτη για τη χορήγηση της άδειας. Ενεργώντας με πειθώ και παραινέσεις έπεισε τον διοικητικά υφιστάμενό του να δώσει ψευδή βεβαίωση στον ασθενή, τον οποίο γνώριζε προσωπικά και με αυτόν τον τρόπο ήθελε να τον διευκολύνει να απουσιάσει από την εργασία του στον ΟΣΕ.

Ο κ. Μανιώτης κατηγορείται ότι με τις ταυτόχρονες ιδιότητες του επιμελητή α’ της Νευροχειρουργικής Κλινικής, του εφημερεύοντος γιατρού και του επιβλέποντος του εξωτερικού ιατρείου υπέγραψε ψευδή ιατρική γνωμάτευση, με βάση την οποία ο επιθεωρητής έλαβε πολυήμερη αναρρωτική άδεια, χωρίς να υποβληθεί σε οποιαδήποτε διαγνωστική εξέταση και χωρίς να του συνταγογραφήσει καμία φαρμακευτική αγωγή. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χαυτούρας επέστρεψε στο Νοσοκομείο του Βόλου ύστερα από έναν χρόνο αργίας και αναμένει την απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου για την πειθαρχική του ποινή. Ωστόσο, από τους τέσσερις νευροχειρουργούς του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου ο ένας δήλωσε παραίτηση για να μεταναστεύσει στην Αγγλία και ο δεύτερος πήρε αναρρωτική ενός μήνα, διαμηνύοντας στη διοίκηση πως δεν μπορεί να συνυπάρξει μαζί του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο… ασθενής επιθεωρητής του ΟΣΕ που ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας και είχε ορίσει τον μοιραίο σταθμάρχη διώκεται για κακουργηματικές πράξεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και είχε προφυλακιστεί μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, στις 31 Μαρτίου 2023. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, αποφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας με τους περιοριστικούς όρους του κατ’ οίκον περιορισμού, της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα