Βαρύς ο πέλεκυς! Ισόβια στον Μίχο για τη 12χρονη

Του επιβλήθηκαν και επιπλέον 27 χρόνια κάθειρξη. Καμπάνα και στον «Μιχάλη». Καταδικάστηκαν και οι 17 αποκαλούμενοι «πελάτες», που όμως μένουν ελεύθεροι με αναστολή

Με ισόβια και επιπλέον 41 έτη κάθειρξη στον 55χρονο Ηλία Μίχο, τη βαρύτερη δηλαδή των ποινών, έπεσε αργά χθες το απόγευμα η αυλαία της δίκης για τη ζοφερή υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης από τον Κολωνό. Επειτα από περίπου δύο μήνες ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο 55χρονος άκουσε χθες αμίλητος τον πρόεδρο του δικαστηρίου να του ανακοινώνει τη βαριά καταδίκη του, ενώ προηγουμένως δικαστές και ένορκοι δεν του είχαν αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, όπως, άλλωστε, είχε ζητήσει με την πρότασή της στο ακροατήριο και η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Ελένη Νικολού.

Αντίθετα, με την απόφασή του το δικαστήριο άνοιξε την πόρτα της φυλακής στην 38χρονη μητέρα της ανήλικης, στην οποία επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών για το πλημμέλημα της εκβίασης. Η συγκεκριμένη καταδικασθείσα θα βρεθεί άμεσα, πιθανόν και σήμερα, εκτός φυλακής, καθώς έχει εκτίσει με τη 18μηνη προφυλάκισή της το μέρος της ποινής που απαιτεί ο νόμος ώστε να αποφυλακιστεί. Σε ό,τι αφορά τον αποκαλούμενο «Μιχάλη», τον συνταξιούχο ναυτικό ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκλεινε τα ραντεβού της φρίκης στην ανήλικη, το δικαστήριο του επέβαλε συνολική κάθειρξη 28 ετών για τις πράξεις της μαστροπείας και της πορνογραφίας εις βάρος του παιδιού (12 έτη για κάθε αδίκημα). Μετά τη συγχώνευση, η τελική ποινή που επιβλήθηκε στον Ηλία Μίχο είναι ισόβια για το αδίκημα του βιασμού της ανήλικης και επιπλέον κάθειρξη 27 ετών. Από τα 27 έτη, εκτιτέα είναι τα 20.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον «Μιχάλη», κατά συγχώνευση, ανέρχεται σε κάθειρξη 16 ετών. Ακόμα στον Ηλία Μίχο επιβλήθηκε χρηματική ποινή 4.100 ευρώ, ενώ χρηματική ποινή ύψους 2.200 επιβλήθηκε και στον αποκαλούμενο «Μιχαλη». Σε ό,τι αφορά τους αποκαλούμενους ως «πελάτες» της ανήλικης αλλά και σε κατηγορουμένους για πορνογραφία ανηλίκου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τους επέβαλε κατά περίσταση ποινές που αρχίζουν από 12 μήνες φυλάκιση και φτάνουν τα επτά έτη κάθειρξη. Τους χορήγησε όμως αναστολή μέχρι την έφεση και έτσι όλοι -και οι 17- θα βρεθούν εκτός φυλακής.

«Όχι» σε ελαφρυντικά

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για χορήγηση αναστολής, κάποιοι εξ αυτών των καταδικασθέντων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Νωρίτερα «μάχη» είχε δοθεί στο ακροατήριο από τους συνηγόρους των 20 καταδικασθέντων, αρχικώς οι κατηγορούμενοι ήταν 26, αλλά έξι από αυτούς κρίθηκαν αθώοι, για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Στους βασικούς όμως «πρωταγωνιστές» της ανατριχιαστικής αυτής υπόθεσης το δικαστήριο είπε «όχι» στα αιτήματά τους για αναγνώριση ελαφρυντικών. Συγκεκριμένα, για τον Ηλία Μίχο και τον αποκαλούμενο «Μιχάλη» το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα αίτημά τους για αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Κατά πλειοψηφία (6-1) απορρίφθηκε η αναγνώριση ελαφρυντικού στη μητέρα της 12χρονης. Αντίθετα, στους υπόλοιπους 17 καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που αιτήθηκαν, γεγονός που άλλαξε προς το ηπιότερο την ποινική μεταχείρισή τους ως προς τις ποινές που τους επιβλήθηκαν.

Το δικαστήριο σε προηγούμενη συνεδρίασή του είχε ανακοινώσει την απόφαση επί της ενοχής των κατηγορουμένων. Μια απόφαση που ήρθε σε αντίθεση με την πρόταση που είχε αναπτύξει στο ακροατήριο η εισαγγελέα της έδρας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων κυρίως ως προς το σκέλος εκείνο της εισήγησής της με το οποίο ζητούσε την απαλλαγή του Ηλία Μίχου για τον βιασμό της ανήλικης και την πλήρη ενοχή της μητέρας του παιδιού. Αντίθετα, όμως, την εισαγγελική πρόταση με την πλειοψηφία των ενόρκων (το δικαστήριο συγκροτείται από τέσσερις ενόρκους και τρεις τακτικούς δικαστές), ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα του βιασμού, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο ώστε να του επιβληθούν ισόβια. Ακόμα ο 55χρονος κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, για πορνογραφία ανηλίκου, για μαστροπεία, αλλά και για παράνομη κατοχή όπλων. Το μόνο αδίκημα για το οποίο ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος ήταν αυτό της εμπορίας ανηλίκου.


Το δικαστήριο έκρινε αθώα τη μητέρα για τα δύο κακουργήματα

Αντίθετα, με την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο, και πάλι με την πλειοψηφία των ενόρκων, έκρινε αθώα τη μητέρα της 12χρονης για τα κακουργήματα της πορνογραφίας και της μαστροπείας εις βάρος της κόρης της. Το μόνο αδίκημα για το οποίο η μητέρα του κοριτσιού κρίθηκε ένοχη ήταν αυτό της εκβίασης (πλημμέλημα) εις βάρος της πρώην σήμερα συζύγου του Ηλία Μίχου. Σε ό,τι αφορά τον «Μιχάλη», το δικαστήριο τον κήρυξε ένοχο για τα αδικήματα της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ οι υπόλοιποι 17 καταδικασθέντες κρίθηκαν κατά περίσταση ένοχοι για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο, τετελεσμένες ή σε απόπειρα, και για παιδική πορνογραφία. Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.

Στο ακροατήριο δόθηκε όμως «μάχη» και για τη χορήγηση αναστολής στους καταδικασθέντες, με την εισαγγελέα μάλιστα να ζητεί με πρότασή της τη χορήγηση ανασταλτικού στην έφεση για 17 από αυτούς. Μάλιστα, αναστολή στην έφεση ζήτησε και ο «Μιχάλης», που έχει καταδικαστεί όπως και ο Μίχος για μαστροπεία εις βάρος του κοριτσιού, με την εισαγγελέα, όμως, να ζητεί την απόρριψη του αιτήματός του. Τελικά, εκτός φυλακής βρέθηκαν με απόφαση του δικαστηρίου και οι 17 καταδικασθέντες ως πελάτες του παιδιού ή για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας, όπως είχε εισηγηθεί η εισαγγελέας. Τους χορηγήθηκε, δηλαδή, αναστολή μέχρι την έφεση.

Αυτό σημαίνει ότι στη φυλακή θα παραμείνουν μόνο ο Ηλίας Μίχος, ο αποκαλούμενος «Μιχάλης» και η μητέρα της ανήλικης. Η τελευταία όμως για λίγες ώρες, καθώς μπορεί ακόμη και σήμερα να αποφυλακιστεί. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στους 17 που δόθηκε αναστολή μέχρι την έφεση επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι -κατά περίσταση απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε Α.Τ.- και σε κάποιους χρηματικές εγγυήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα