Οι τιμές των καυσίμων ακολουθούν μια ανεξέλεγκτη κούρσα ανόδου, προκαλώντας ασφυξία στα νοικοκυριά, καθώς προσεγγίζουν με ταχύτητα τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί κατά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το ertnews.gr, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη εκτοξευθεί στα 2,082 ευρώ ανά λίτρο, αφήνοντας πίσω της το αρνητικό ρεκόρ της 8ης Απριλίου. Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται το φράγμα των 2,1 ευρώ να σπάσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Στα νησιά η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική, με τους πρατηριούχους να προειδοποιούν για περαιτέρω αυξήσεις της τάξεως των 3-4 λεπτών λόγω των νέων τιμολογίων.
Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο κίνησης σταθεροποιείται στα 1,881 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που παρά την κρατική επιδότηση των 20 λεπτών, θεωρείται από τους καταναλωτές απαγορευτική. Στην Αττική η αμόλυβδη κινείται στα 2,071 ευρώ, ενώ το υγραέριο, παρά τη μικρή υποχώρηση στα 1,269 ευρώ, παραμένει ακριβότερο κατά 23 λεπτά σε σχέση με τις αρχές του πολέμου, με την Κέρκυρα να καταγράφει τιμές-σοκ πάνω από τα 1,5 ευρώ.
Η οικονομική πίεση έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, η οποία αγγίζει το 12% πανελλαδικά, ενώ σε ορισμένες περιοχές η μείωση της κίνησης φτάνει το εφιαλτικό 30%.
Η ενεργειακή καταιγίδα όμως δεν σταματά στις αντλίες. Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έχει συμπαρασύρει το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα σε έναν νέο γύρο ανατιμήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του HEPI, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 6,9% φτάνοντας τα 24,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Απρίλιο, ενώ το φυσικό αέριο κατέγραψε άλμα 28,1%, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη εξαντλημένο προϋπολογισμό των πολιτών.




