Η ανοιξιάτικη αστάθεια επιμένει να θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο παρά τα τέλη Μαΐου, με το σκηνικό του καιρού να παραμένει «φορτισμένο» και τις βροχές, τις καταιγίδες αλλά και τους ισχυρούς ανέμους να διατηρούνται σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως η μεταβολή δεν θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς οι ψυχρότερες αέριες μάζες που κατεβαίνουν από τη βορειοανατολική Ευρώπη συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αστάθεια, παρατείνοντας το άστατο μοτίβο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η πιο ψυχρή αέρια μάζα που επηρεάζει τη χώρα δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί, γεγονός που διατηρεί ενεργό τον μηχανισμό των απογευματινών κυρίως καταιγίδων. Όπως εξηγεί, η αστάθεια θα εκδηλώνεται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τα ηπειρωτικά να βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο των φαινομένων.
Για σήμερα, το σκηνικό εμφανίζεται σχετικά πιο ήπιο, ωστόσο όσο περνούν οι ώρες αναμένεται νέα ανάπτυξη νεφώσεων που θα δώσει μπόρες και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας. Στα ανατολικά και βόρεια της χώρας οι βροχοπτώσεις που ήδη καταγράφονται αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσουν, χωρίς όμως να εξαλειφθεί πλήρως η πιθανότητα νέων φαινομένων μέσα στην ημέρα.
Άνεμοι και θερμοκρασία
Ιδιαίτερη προσοχή στρέφεται και στους ανέμους, καθώς οι βορειοδυτικές ριπές φτάνουν τοπικά ακόμη και τα 6 με 7 μποφόρ, κυρίως στο Αιγαίο και σε ανοιχτές θαλάσσιες περιοχές. Οι ισχυροί άνεμοι συμβάλλουν μεν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ταυτόχρονα όμως ενισχύουν το αίσθημα ψύχρας τις πρωινές ώρες, ιδιαίτερα στα κεντρικά, τα βόρεια και τα ορεινά τμήματα της χώρας.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις μέσα στο ίδιο 24ωρο. Το πρωί οι χαμηλές τιμές θα θυμίζουν αρχές άνοιξης, με αισθητή δροσιά και ψυχρό αέρα, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο υδράργυρος θα ανεβαίνει σημαντικά, αγγίζοντας ακόμη και τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας Πελοποννήσου. Αυτή η έντονη θερμοκρασιακή αντίθεση θεωρείται από τους μετεωρολόγους βασικός παράγοντας για τη δημιουργία ισχυρών καταιγίδων.
Επιδείνωση από αύριο
Η εικόνα, ωστόσο, αναμένεται να επιδεινωθεί από την Πέμπτη και κυρίως από την Παρασκευή, όταν νέες ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Το διάστημα από την Παρασκευή έως και την Κυριακή χαρακτηρίζεται ως η κορύφωση της κακοκαιρίας, με εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες τόσο στα ηπειρωτικά όσο και σε πολλές περιοχές του Αιγαίου.
Μάλιστα, τα φαινόμενα δεν θα περιορίζονται μόνο στις απογευματινές ώρες, όπως συμβαίνει συνήθως σε περιόδους αστάθειας, αλλά ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και να συνεχίζονται ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι μετεωρολόγοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για έντονες καταιγίδες, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα αλλά και τοπικά ισχυρούς ανέμους, στοιχεία που ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα σε μετακινήσεις και θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Το Σαββατοκύριακο, οι βοριάδες που θα ενισχυθούν στο Αιγαίο φαίνεται πως θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για την ανάπτυξη έντονης αστάθειας στην Αττική, μεταφέροντας το «βάρος» των φαινομένων κυρίως προς το νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου αναμένονται οι πιο ισχυρές καταιγίδες.
Παράλληλα, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι το άστατο μοτίβο δύσκολα θα εγκαταλείψει τη χώρα πριν από το τέλος του μήνα. Η συνεχής διοχέτευση ψυχρότερων αερίων μαζών από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς την περιοχή της Ελλάδας διατηρεί ενεργή την ατμοσφαιρική αστάθεια, με αποτέλεσμα οι βροχές και οι καταιγίδες να παραμένουν στο μετεωρολογικό «κάδρο» ακόμη και στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

