Στόχος Ρώσων χάκερ ο Αντόνιο Ταγιάνι: Διέρρευσαν προσωπικά του δεδομένα στο dark web
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι δεν εκφοβίζεται, αποδίδοντας την κυβερνοεπίθεση στη σταθερή στήριξη της Ρώμης προς την Ουκρανία
Θύμα υβριδικής κυβερνοεπίθεσης έπεσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος αποκάλυψε ότι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ίδιου και μελών της οικογένειάς του αναρτήθηκαν στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark web).
Μέσα από ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να τον εκφοβίσει. Ο ίδιος απέδωσε την επίθεση στην αταλάντευτη στάση της Ιταλίας υπέρ της Ουκρανίας, διαμηνύοντας πως η Ρώμη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς της με τις σύμμαχες χώρες.
Η «επικήρυξη» στο διαδίκτυο και η έρευνα των Αρχών
Πίσω από τη διαρροή φέρεται να βρίσκεται η διαβόητη φιλορωσική ομάδα χάκερ «Noname 057(16)». Όπως αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, οι συγκεκριμένοι χάκερ είχαν ανακοινώσει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου ότι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά οποιονδήποτε τους προμήθευε πληροφορίες για τρία κορυφαία πρόσωπα.
Στο στόχαστρό τους, εκτός από τον Ταγιάνι, είχαν μπει ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Ρώμης, Φραντσέσκο Λο Βόι, καθώς και ο Ιβάνο Γκαμπριέλι, υπεύθυνος της ιταλικής αστυνομικής διεύθυνσης για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η υπόθεση αντιμετωπίζεται επίσημα ως ενορχηστρωμένη υβριδική επίθεση, με την εισαγγελία της Ρώμης να έχει ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.
Την απόλυτη αλληλεγγύη της στον Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε άμεσα η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Η Τζόρτζια Μελόνι έκανε λόγο για μια «σοβαρή υπόθεση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα».
