Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε… την μπάλα

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά και γενικότερα οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τελικά ευνοούν τον Βλ. Πούτιν (μια και όσο μειώνει η Ε.Ε. τις αγορές ενέργειας από τους Ρώσους, άλλο τόσο αυξάνει τους νέους πελάτες και τις πωλήσεις της η Ρωσία) και τις ΗΠΑ, που θα «σπρώξουν» το δικό τους πανάκριβο LNG στη γηραιά ήπειρο και τη Γερμανία!

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που αποφασίστηκε δεν είναι ολοκληρωτικό, αλλά τμηματικό. Θα μηδενιστούν οι αγορές πετρελαίου, το οποίο μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, αλλά θα συνεχιστεί η τροφοδοτική ροή μέσω του αγωγού Druzhba.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Κροατία θα συνεχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο. Η Γερμανία και η Πολωνία δεσμεύτηκαν ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν μέσω του αγωγού Druzhba έως το τέλος του έτους, αλλά άπαντες γνωρίζουν πόσο αξιόπιστες είναι οι γερμανικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις…

Με λίγα λόγια, οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να αγοράζουν σε πολύ πιο χαμηλή τιμή το ρωσικό πετρέλαιο και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους θα ανέβει ακόμα περισσότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, που θα καταβάλλει για την ίδια ακριβώς ποσότητα πετρελαίου πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Αυτοί που την πληρώνουν είναι οι λαοί των χωρών -κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου-, που δεν έχουν ηγεσίες της προκοπής και οι επικεφαλής των κυβερνήσεων δέχονται να φτωχοποιήσουν εκατομμύρια για να καλοπιάσουν τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς, και να μη βγουν ούτε χιλιοστό από το στενό «κουτάκι» της πολιτικής ορθότητας. Ολα τούτα δείχνουν ότι έχει χαθεί η… μπάλα στην Ε.Ε.

Για την ελληνική ηγεσία δεν τίθεται καν λόγος. Οι πολίτες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αναλώσιμοι και η οικονομική κατάσταση του λαού δεν ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό, που προτείνει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ένδειας… ολιστικά. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη και τους συν αυτώ είναι πόσες φορές θα ακούσουν «μπράβο» και χειροκροτήματα από τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς επικυρίαρχους. Ολα τα υπόλοιπα θεωρούνται αμελητέα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα