Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει την Αγια-Σοφιά τζαμί μέσω του τουρκικού ΣτΕ!

Ο «σουλτάνος» βάζει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη βρόμικη δουλειά κατά της ορθοδοξίας

Δ εν είναι η πρώτη φορά που το βαθύ τουρκικό κράτος επιχειρεί -με κάθε μέσο- να μετατρέψει παρανόμως την Αγια-Σοφιά σε τζαμί, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τους πολιτικούς συμμάχους του, να χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να το πετύχουν. Τούτη τη φορά, μάλιστα, θέλουν να δώσουν νομική υπόσταση στην επιχείρηση σπίλωσης του ιερού συμβόλου της ορδοδοξίας που λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, από την τουρκική Δικαιοσύνη αναμένεται να κριθεί η τύχη της Αγίας Σοφίας, μια και το Συμβούλιο της Επικρατείας της χώρας θα συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου, με σκοπό να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε το 1934 σε μουσείο το λίκνο της ορδοδοξίας.

Αν και την υπόθεση, νομικά, είχε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα τον Σεπτέμβριο του 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απορρίπτοντας παρόμοιο αίτημα της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος, το ζήτημα φαίνεται να ξανανοίγει τώρα το κατώτερο σε βαθμίδα Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο εντελώς ξαφνικά (;) αποφάσισε να εξετάσει εκ νέου το αίτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Έτσι, λοιπόν, αν το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας στις αρχές Ιουλίου αποφασίσει ότι η απόφαση του 1934 δεν έχει νομική ισχύ, τότε η Αγία Σοφία, λένε οι γνωρίζοντες, θα λειτουργήσει εκ νέου ως τζαμί.

Το ζήτημα κυριάρχησε ξανά στην ειδησεογραφία πριν από λίγες ημέρες, και δη κατά την κακόγουστη φιέστα που έστησε ο «σουλτάνος» γύρω από τον ιερό ναό με αφορμή την 567η επέτειο της άλωσης της Πόλης. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Τούρκο πρόεδρο, με δηλώσεις του και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί τάχθηκε υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τονίζοντας προκλητικά ότι «αν το θέλει ο Αλλάχ θα ακουστεί το εζάνι (κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή) και όχι η καμπάνα»!

Σχολιάζοντας το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ο πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν και αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) της Τουρκίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Αγία Σοφία είναι τέμενος, σύμβολο της κατάκτησης από τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό. Πρόκειται για αλήθεια που δεν αλλάζει και πρέπει όλοι να αντιληφθούν».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα