Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της Αγίας Σοφίας

Στο… κόκκινο η αγωνία για την Αγία Σοφία, καθώς, όπως όλα δείχνουν, σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας είναι εξαιρετικά πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα την απόφασή του αναφορικά με την τύχη του ναού-συμβόλου για εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ποια θα είναι αυτή η απόφαση; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν και παρατηρώντας κάποιος προσεκτικά τις εξελίξεις εύκολα θα διαπιστώσει πως το «σύστημα Ερντογάν», μέρες τώρα, κάνει ό,τι μπορεί, ασκώντας πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου η ετυμηγορία της έδρας να επιτρέψει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Κάτι που προφανώς θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς, αλλά αυτό δεν δείχνει να ενοχλεί τον «σουλτάνο», που επιμένει -σε όλα τα μέτωπα- στη νεοοθωμανική του ρητορική.

«Tο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ενέκρινε το αίτημα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί» σχολίαζε με νόημα χθες, μέσα από τις σελίδες της «Hurriyet, ο Τούρκος αρθρογράφος, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γνωστός στην τουρκική δημοσιογραφική «πιάτσα» για τις στενές επαφές του με την κυβέρνηση, σημειώνοντας επιπλέον πως, παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες ιστορικές, απολαμβάνει ήδη την έγκριση του τουρκικού λαού.

Την ίδια στιγμή, πέραν του αρθρογράφου της «Hurriyet», και Τούρκοι αξιωματούχοι μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δήλωναν ευθαρσώς πως το τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο είναι πιθανό να ανακοινώσει την Παρασκευή ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, και τελικά να ανοίξει έτσι ο δρόμος για τη μετατροπή της σε τζαμί. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέτεινε τις κινήσεις του για να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί το διάστημα αμέσως μετά το κακόγουστο σόου που διοργανώθηκε κατά την επέτειο Αλωσης της Κωνσταντινούπολης – κινήσεις οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν τύχει μεγάλων αντιδράσεων και εκκλήσεων υπέρ του αντιθέτου, τόσο από εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας όσο και από κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, που καλούν τον «σουλτάνο» να σεβαστεί τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως ένα από τα σημαντικότερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα