Ο Covid-19 «γονατίζει» τις ΗΠΑ και τη Γερμανία

Κατά το β’ τρίμηνο του 2020 κατέρρευσαν οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων, καθώς και οι εξαγωγές

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Όταν η γερμανική οικονομία… φταρνίζεται, νοσεί ολόκληρη η ευρωζώνη» συνήθιζαν να λένε αναλυτές τα προηγούμενα χρόνια, όταν ανά περιόδους -λίγες φορές, είναι η αλήθεια- οι επιδόσεις της Γερμανίας στην οικονομία κατέγραφαν ελαφρά κάμψη, επηρεασμένες σαφώς από το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Η Γερμανία δεν… φταρνίζεται απλώς αλλά, όπως φαίνεται, παρουσιάζει -κι αυτή- βαριά συμπτώματα λόγω Covid-19, καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 10,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή της, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν στη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού! «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ για τη Γερμανία το 1970» ανέφερε χαρακτηριστικά την Πέμπτη η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση δε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, πάντα σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ αξίζει να προστεθεί ότι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,3% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωναν πτώση, καθώς τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και τα ασθενέστερα των αναμενόμενων στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ αποσπούσαν τελικά την προσοχή των επενδυτών από τη δέσμευση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να συνεχίσει να παράσχει στήριξη στην οικονομία που έχει πληγεί από τον κορονοϊό, γινόταν γνωστό ότι σοβαρές οικονομικές προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει και η Αυστρία.

Το εκτεταμένο lockdown του προηγούμενου διαστήματος προκάλεσε τη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 12,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας μία ύφεση ιστορικών διαστάσεων – μοναδική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο είχε ήδη σημειώσει μείον, το ΑΕΠ ήταν 10,7% χαμηλότερο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, όπως ανέφεραν τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βιέννη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO).

Εντούτοις, αρνητική αίσθηση προκαλούσε χθες και η είδηση ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του έτους τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της, ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της κρίσης που διέρχεται η εταίρος της Nissan εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σοκαριστικά, τέλος, ήταν και τα νέα που έρχονταν από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, όπου ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 32,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Πτώση που καταγράφεται ως το πλέον αρνητικό ρεκόρ στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει βέβαια η εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα