Ο Τραμπ βλέπει νοθεία και ζητεί αναβολή των εκλογών

Η επιστολική ψήφος στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ. Στο Κογκρέσο πλέον το «μπαλάκι» της απόφασης

Από τη Θεανώ Καρούτα

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην αμερικανική πολιτική σκηνή η νύξη του Ντόναλντ Τραμπ περί ενδεχόμενης αναβολής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, γεγονός το οποίο, εάν συμβεί, θα αποτελέσει μια «ιδιότυπη πρώτη» στα αμερικανικά πολιτικά χρονικά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αμερικανού προέδρου, η επιστολική ψήφος, μια συνθήκη η οποία θα επιβληθεί λόγω των μέτρων αναχαίτισης του κορονοϊού, κρύβει τον κίνδυνο της νοθείας! «Με την ψήφο δι’ αλληλογραφίας οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία» έγραψε στο twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα «αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;», παρά το γεγονός ότι με βάση το Σύνταγμα μόνο το Κογκρέσο έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει την αναβολή των προεδρικών εκλογών. Αμέσως μετά την ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε βουτιά, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 172,15 μονάδες ή -0,65% με το άνοιγμα και τον Nasdaq να χάνει 92,82 μονάδες ή -0,88%.

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί στην εξουσία» ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Νταν Κίλντι. Τις αντιδράσεις έσπευσε να μετριάσει εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, διασαφηνίζοντας στο CNN ότι ο πρόεδρος «απλώς έθεσε ένα ερώτημα». Πάντως, η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα για τον ένοικο του Λευκού Οίκου είναι πολλά.

Εκτός της κακής διαχείρισης της πανδημίας, την οποία του χρεώνουν κάποιοι, και η οικονομία, το δυνατό χαρτί της εκστρατείας του στην προ Covid-19 εποχή, δεν πηγαίνει πλέον καλά. Χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι Αμερικανοί χρωστούν συνολικά 21,5 δισ. δολάρια σε καταβολές ενοικίων προηγούμενων μηνών, ενώ δεδομένου πως σήμερα λήγει η καταβολή του ομοσπονδιακού εβδομαδιαίου επιδόματος ανεργίας των 600 δολαρίων, γίνεται ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει εντυπωσιακή αύξηση των αστέγων σε βαθμό που δεν έχει καταγραφεί ξανά.

Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα κατατέθηκαν 1.430.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, ξεπερνώντας και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα