Το «βρόμικο» παιχνίδι της Γερμανίας με την Τουρκία

Τη στιγμή που η Μέρκελ εμφανίζεται ως… ειρηνοποιός για το Αιγαίο, εξάγει όπλα στην Αγκυρα με το αζημίωτο

Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερες πτυχές της στάσης που κρατά -με τον πιο χυδαίο τρόπο- υπέρ της Τουρκίας η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ. Μια στάση που λειτουργεί βέβαια απολύτως επιβαρυντικά για τα ελληνικά συμφέροντα, ειδικά τώρα, σε μια εποχή κατά την οποία η καγκελάριος θέλει να επανασυστηθεί στο πλαίσιο της εξάμηνης εκ περιτροπής γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε. ως «ειρηνοποιός», προκειμένου να πείσει Αθήνα και Άγκυρα να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. «Με ποιους όρους όμως μπορεί να κάτσει κάποιος να συζητήσει;» είναι το ερώτημα που προκύπτει. Κι αυτό γιατί φαίνεται ότι η Τουρκία ακονίζει τα… νύχια της με στόχο να αρχίσει «διάλογος από μηδενική βάση» για όλα τα θέματα που θεωρεί πως είναι ανοικτά σε σχέση με την Ελλάδα. Και μάλλον έχει… πλάτες για να επιδιώκει κάτι τέτοιο.

Αυτήν τη φορά δημοσίευμα της Deutsche Welle αποκάλυπτε ότι, αν και η Γερμανία θεωρεί πως η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και διαφωνεί με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη, εξακολουθεί να εξάγει οπλισμό στην Τουρκία! Είναι χαρακτηριστικό δε, όπως προκύπτει από την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση του κόμματος Die Linke (Η Αριστερά), ότι τους πρώτους επτά μήνες του 2020 εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων ύψους 22.800.000 ευρώ προς την Τουρκία. Τη στιγμή, μάλιστα, που το 2019 είχαν εγκριθεί για όλο τον χρόνο 31.600.000 ευρώ και για ολόκληρο το 2018 μόνο 12.900.000 ευρώ.

Είναι προφανές εντούτοις πως, όταν πρόκειται για εξαγωγές όπλων, η γερμανική κυβέρνηση δεν διευκρινίζει στην απάντησή της το είδος των οπλικών συστημάτων. Από δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας την περασμένη εβδομάδα, πάντως, προκύπτει ότι οι νεότερες παραγγελίες σχετίζονται με παλαιότερη παραγγελία της Τουρκίας. Ο Μάας αναφέρθηκε, ωστόσο, στα έξι επιθετικά υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρίας Thyssenkrupp Maritime Systems που παρήγγειλε η Αγκυρα το 2009 και τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία, με το πρώτο εξ αυτών να αναμένεται να καθελκυστεί φέτος.

Συνολικά πάντως η Τουρκία παραμένει ο καλύτερος πελάτης των Γερμανών στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Η Άγκυρα αγόρασε το 2018 εξοπλισμούς 243.000.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των γερμανικών εξαγωγών όπλων ανήλθε σε 771.000.000 ευρώ, ενώ το 2019 η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 832.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 345.000.000 ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα