Κίνα και ΠΟΥ έχουν ευθύνες για τη διάδοση του κορονοϊού

Η διανομή εμβολίων κατά του Covid-19, ανά τον κόσμο, γίνεται με όρους… ισχύος

Φώναζαν οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τόσο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης όσο και τα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας ανά τον κόσμο χρέωναν στον απερχόμενο πρόεδρο της Αμερικής «υιοθέτηση επικίνδυνης ρητορικής» και «κινδυνολογίας», όταν ο τελευταίος απέδιδε σαφείς ευθύνες τόσο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) όσο και στο Πεκίνο για την εξάπλωση της πανδημίας. Τελικά, έρχονται τώρα οι ειδικοί ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα του Τραμπ και συγχρόνως να αφήσουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους εκείνους που έκαναν πως… δεν έβλεπαν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και η Κίνα καθυστέρησαν, δεν έδρασαν εγκαίρως και δεν έκαναν αυτά που μπορούσαν πολύ νωρίτερα, ώστε -ενδεχομένως- να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού και στον υπόλοιπο κόσμο, υποστήριζαν χαρακτηριστικά χθες οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, που είναι οι πλέον αρμόδιοι να αξιολογήσουν την παγκόσμια απάντηση στην επιδημία και για τους οποίους η εξάπλωση του ιού επωφελήθηκε από μια «κρυμμένη σε μεγάλο βαθμό επιδημία».

Στη δε αναφορά της, η ομάδα εμπειρογνωμόνων υπογραμμίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αρχική χρονολογία της πρώτης φάσης της επιδημίας, διαπιστώνεται ότι θα ήταν δυνατόν να υπάρξει ταχύτερη δράση βάσει των πρώτων ενδείξεων», ενώ τονίζεται πως «είναι σαφές για την ανεξάρτητη ομάδα ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο αυστηρά από τις τοπικές και εθνικές κινεζικές Αρχές τον Ιανουάριο».

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός πως οι ειδικοί επισημαίνουν τη βραδύτητα του ΠΟΥ να συγκαλέσει την επιτροπή έκτακτης ανάγκης στην αρχή της πανδημίας και τις επιφυλάξεις του να κηρύξει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο. «Δεν αντιλαμβανόμαστε σαφώς γιατί δεν συνεδρίασε πριν από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ούτε γιατί δεν μπόρεσε αμέσως να συμφωνήσει στη κήρυξη έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα» γράφουν συγκεκριμένα στην αναφορά τους.

Την ίδια ώρα, χθες, συναγερμό σήμανε ακόμα μία φορά ο ΠΟΥ με αφορμή το γεγονός πως η παρασκευή και η διανομή των εμβολίων κατά του Covid-19, σε παγκόσμια κλίμακα, γίνονται με όρους… ισχύος. Τον τόνο έδωσε χθες με δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» ως προς τη διανομή των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, ενώ συγχρόνως κάλεσε τις χώρες και τις παρασκευάστριες εταιρίες να μοιραστούν τις δόσεις με περισσότερο δίκαιο τρόπο.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι προοπτικές για μια δίκαιη διανομή «κινδυνεύουν σοβαρά», ενώ προειδοποίησε πως μια προσέγγιση του τύπου «εγώ πρώτος (θα προμηθευτώ εμβόλια)» θέτει σε κίνδυνο τις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες του κόσμου, με συνέπεια την παράταση της πανδημίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα