Σκάνδαλο κερδοσκοπίας της Pfizer με το εμβόλιο!

Η φαρμακοβιομηχανία εν μέσω πανδημίας αύξησε κατά 60% την τιμή κάθε δόσης που προορίζεται για την Ευρώπη

Σε μια απίστευτη αποκάλυψη προχώρησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, κάνοντας γνωστό πως η φαρμακοβιομηχανία Pfizer κερδοσκοπεί εν μέσω πανδημίας, την ώρα μάλιστα που στη γηραιά ήπειρο οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει το 1.000.000.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο, η τιμή που χρεώνει η Pfizer στην Ε.Ε. για κάθε δόση του εμβολίου της κατά του Covid-19 ήταν αρχικά 12 ευρώ και τώρα εκτοξεύτηκε στα 19,5 ευρώ, κάτι που σημαίνει αύξηση της τάξης του 60%! Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των συμβάσεων με τις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ δεν έχει προβεί και σε διάψευση των ισχυρισμών του Μπορίσοφ.

Ο επικεφαλής του βουλγαρικού κράτους προειδοποίησε ακόμη πως η Ε.Ε. θα πρέπει να αυξήσει τους προϋπολογισμούς για τα εμβόλια κατά του Covid-19, δεδομένου ότι οι παραλλαγές του κορονοϊού θα δημιουργήσουν ανάγκη για «τρίτη και τέταρτη δόση». «Η Pfizer ήταν στα 12 ευρώ, μετά πήγε στα 15,50. Τώρα υπογράφονται συμβόλαια για 900.000.000 εμβόλια στην τιμή των 19,5 ευρώ» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Euractiv.

«Τώρα αυτό που φοβόμαστε είναι η γαλλική παραλλαγή του κορονοϊού. Θα εμφανιστούν πολλές ακόμα. Στην τιμή του 1,5 ευρώ οι 900.000.000 δόσεις θα κοστίσουν σχεδόν 18 δισ. ευρώ. Πρώτα μια ένεση, μετά μια δεύτερη, τρίτη και τέταρτη» είπε, για να προσθέσει εμφατικά ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της Ένωσης θα πρέπει να προβλέπει μεγαλύτερα κονδύλια για εμβόλια. Σύμφωνα με το Euractiv, η Βουλγαρία είχε βασίσει τις ελπίδες της στο εμβόλιο της AstraZeneca και δεν παρήγγειλε τα εμβόλια της Pfizer που δικαιούνταν, ωστόσο το πλάνο άλλαξε σύντομα και ζήτησε «δικαιότερη κατανομή» των εμβολίων στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπορίσοφ φημίζεται για την τάση του να αποκαλύπτει εσωτερικές πληροφορίες για την Ε.Ε. που κανονικά θεωρούνται εμπιστευτικές, αλλά και πως το μπλοκ δεν αποκαλύπτει τις τιμές που πληρώνει για τα εμβόλια, με εξαίρεση τη Βελγίδα υπουργό Εσωτερικών Εβα ντε Μπλίκερ, η οποία τον Δεκέμβριο ανάρτησε στο twitter τις τιμές που διαπραγματεύονταν οι Βρυξέλλες, μαζί με τον αριθμό των δόσεων που εξασφάλισε η κυβέρνησή της.

Για την ιστορία, να αναφερθεί πως, σε αντίθεση με την AstraZeneca και την Johnson & Johnson, οι οποίες έχουν διαβεβαιώσει ότι θα πωλούν τα εμβόλιά τους στην τιμή του κόστους όσο διαρκεί η πανδημία, η Pfizer και η Moderna έχουν ανακοινώσει ότι περιμένουν έσοδα άνω των 15 δισ. δολαρίων καθεμία το τρέχον έτος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα