Ηττήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές

Ζόρια για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων

Μεγάλες απώλειες, σαφείς από τον πρώτο κιόλας γύρο, σημείωσε το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στα Σκόπια και ακόμα 80 δήμους της χώρας.

Την ίδια ώρα, σημαντικά ενισχυμένο εμφανίστηκε το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εθνική εκλογική επιτροπή, το VMRO-DPMNE επικράτησε σε μία σειρά μεγάλων δήμων της χώρας, όπως στο Πρίλεπ, στο Στιπ και το Βέλες, ενώ εξασφάλισε σημαντικό προβάδισμα εν όψει του δεύτερου γύρου σε άλλους μεγάλους δήμους, όπως στην Μπίτολα (Μοναστήρι) και την Οχρίδα.

Ανατροπή

Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί η μάχη και για τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων, όπου τα πράγματα δεν δείχνουν καλά για τον υποψήφιο του SDSM και απερχόμενου δημάρχου Πέταρ Σιλέγκοφ, που υπολόγιζε σε μια άνετη επικράτηση. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς τα αποτελέσματα τον φέρουν να υπολείπεται της βασικής του αντιπάλου, της Ντανέλα Αρσοφσκα, η οποία κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητη υποψήφια, έχοντας όμως τη στήριξη του VMRO-DPMNE.

Η Αρσοφσκα προηγήθηκε στον πρώτο γύρο με 37,4% έναντι του Σιλέγκοφ ο οποίος συγκεντρώνει 34,5%. Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» του κόμματός του, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το κόμμα του θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα, από τον χθεσινό πρώτο γύρο εξελέγησαν 32 δήμαρχοι. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αποτελεί βαριά ήττα για το κόμμα του Ζάεφ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα