«Σεισμός» στις ΗΠΑ για το τέλος των αμβλώσεων

Πώς η Αμερική έφτασε στην απόφαση για απαγόρευση μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης! Ποιοι αντιδρούν, ποιοι συμφωνούν

Πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ και θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, όπου οι «συντηρητικοί» δικαστές διατηρούν την πλειοψηφία (έξι από τους συνολικά εννέα), να ανατρέψει την ιστορική απόφαση Roe v. Wade που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης πριν από πέντε δεκαετίες.

Με βάση την απόφαση οι Πολιτείες θα μπορούν πλέον να απαγορεύουν τη διαδικασία. «Το Σύνταγμα δεν εκχωρεί το δικαίωμα σε άμβλωση» αναφέρει η απόφαση, που προσθέτει ότι «η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιτρέψει στον λαό και στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του». Σε κάποιες από αυτές, όπως η Πενσιλβανία, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, η λύση θα δοθεί με τις τοπικές εκλογές. Ήδη 13 Πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση από τη στιγμή της δημοσίευσης της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου – με το Μισούρι να είναι η πρώτη Πολιτεία που ανακοίνωσε απαγόρευση.

Αφορμή για την ανατροπή ήταν η υπόθεση Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, η οποία αφορά την απαγόρευση που έθεσε η Πολιτεία του Μισισίπι και απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες. Το δικαστήριο δικαίωσε την Πολιτεία βάζοντας τέλος στο συνταγματικό δικαίωμα. Έξι από τους εννέα δικαστές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης. Τρεις από τους δικαστές της πλειοψηφίας είχαν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Στο σκεπτικό της απόφασης ο δικαστής Κλάρενς Τόμας αναφέρει: «Το ανώτατο δεικαστήριο πρέπει να εξετάσει εκ νέου τις αποφάσεις του -και να διορθώσει τα λάθη- για το δικαίωμα στην αντισύλληψη, για τις ομοφυλικές σεξουαλικές σχέσεις, αλλά και για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου».

Ακόμα και πριν από την απόφαση υπήρχαν αμερικανικές Πολιτείες που είχαν επιχειρήσει να θεσπίσουν περιορισμούς σε πολιτειακό επίπεδο κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, περιορισμοί που, όμως, εκκρεμούσαν ως προς την υλοποίησή τους, καθώς αμφισβητούνταν νομικά λόγω του παλαιότερου υφιστάμενου καθεστώτος. Βάσει της απόφασης Roe v. Wade του 1973, είχε διασφαλιστεί συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση μέσα στις πρώτες 24 εβδομάδες της κύησης.

Σχετικές απαγορεύσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε: Γιούτα, Οκλαχόμα, Αλαμπάμα, Λουιζιάνα, Κεντάκι, Αρκανσο, Μισούρι, Νότια Ντακότα και Ουισκόνσιν. Απαγορεύσεις ή μεγαλύτεροι περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν κατά πάσαν πιθανότητα το προσεχές διάστηκα και σε: Τέξας, Μισισίπι, Φλόριντα, Τενεσί, Οχάιο, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα, Αϊνταχο, Αριζόνα, Ουαϊόμινγκ, Βόρεια Ντακότα και Δυτική Βιρτζίνια. Αβέβαιη είναι η απόφαση σε Μοντάνα, Νεμπράσκα, Κάνσας, Αϊοβα, Μίσιγκαν, Ιντιάνα, Πενσιλβανία, Βιρτζίνια και Βόρεια Καρολίνα.

Σε διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι γυναίκες θα αναγκάζονται να μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους, ενώ η πρόεδρος της Βουλής, η δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, μιλά για «σκληρή και εξοργιστική απόφαση. Τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα γίνουν ζήτημα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου». Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς τόνισε ότι η πόλη του θα γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τις γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν στη διαδικασία. Το ίδιο θα πράξουν και Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν.

Τον σεβασμό του Αμερικανού προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο, παρά την «ακραία» απόφαση και την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη διεύρυνση της σύνθεσής του, εκφράζει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να δώσει τη μάχη για να μην απαγορευτεί και το χάπι τερματισμού της κύησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα