Κατώτερη των περιστάσεων η πρόταση της Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Αδιόρθωτοι στις Βρυξέλλες

Ακόμη μία πρόκληση υψώνεται μπροστά από τον δυσκίνητο γραφειοκρατικό μηχανισμό των Βρυξελλών και τη δύσθυμη, πολιτικά, ευρωπαϊκή συμμαχία των μεγάλων αντιθέσεων των 27. Ο λόγος βέβαια για την ενεργειακή κρίση, η οποία, αν και δηλώνει παρούσα με τον πιο σκληρό τρόπο για τα λαϊκά ευρωπαϊκά νοικοκυριά -κυρίως εκείνα του Νότου-, δείχνει πως έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι αύριο, Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή θα κληθούν στη βελγική πρωτεύουσα να βρουν λύσεις βιώσιμες στο πρόβλημα.

Χθες έφτασε στους παραλήπτες της και η παραδοσιακή επιστολή πρόσκλησης προς τους «27» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισήμαινε πως «το επίκεντρο της ατζέντας μας είναι η ενεργειακή κρίση, για την οποία πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως. Ειδικότερα, πρέπει να εντατικοποιήσουμε επιτακτικά τις τρεις γραμμές δράσης μας: μείωση της ζήτησης, διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και συγκράτηση των τιμών». Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, τώρα «είναι η ευκαιρία» να εξεταστούν περαιτέρω μέτρα που μπορούν να μειώσουν τις τιμές και, συγκεκριμένα, αναφέρεται στην από κοινού αγορά φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη ενός νέου σημείου αναφοράς που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου, και στην εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού ορίου τιμών.

«Περιμένω επίσης να αντιμετωπίσουμε άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά, όπως ένα πλαίσιο της Ε.Ε. για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαι βέβαιος ότι, παρά τους διαφορετικούς εθνικούς περιορισμούς, θα προσεγγίσουμε εποικοδομητικά τον ενεργειακό μας διάλογο, αντιλαμβανόμενοι τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης για το συλλογικό μας συμφέρον» πρόσθεσε ακόμη ο Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας με νόημα πως «οι οικονομικές μας προοπτικές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο διαχείρισης της ενεργειακής μας κρίσης». Στο τραπέζι των ηγετών θα βρεθεί επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ στη συζήτηση των ηγετών θα περιληφθούν η Κίνα και οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα