Σε πολεμικό αποκλεισμό… ο Πανάγιος Τάφος!

Οι σκληροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί θα προκαλέσουν προβλήματα στους πιστούς

Απίστευτες όσο και πρωτοφανείς καταστάσεις διαδραματίζονται τις άγιες μέρες του Πάσχα στα Ιεροσόλυμα! Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ενημέρωσε για την ύπαρξη σκληρών περιορισμών, οι οποίοι θα προκαλέσουν προβλήματα στην προσπάθεια των πιστών να επισκεφτούν τον Πανάγιο Τάφο στη διάρκεια της τελετής Αφής του Αγίου Φωτός. «Δεν μπορέσαμε να συντονιστούμε με τις ισραηλινές Αρχές, καθώς αυτές επιβάλλουν παράλογους και πρωτοφανείς περιορισμούς στην πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο. Αυτοί οι σκληροί περιορισμοί θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο, αλλά και στην τελετή του Αγίου Φωτός. Η αστυνομία άδικα και ανάρμοστα δένει τα χέρια των Εκκλησιών με παράλογους περιορισμούς που θα εμποδίσουν τους πιστούς να παρευρεθούν στην αγαπημένη μας κοινότητα».

Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι του Πατριαρχείου, έχοντας, πέρα από την καλή αντίληψη για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα Ιεροσόλυμα, εμπειρία από την περιοχή, αποπνέουν τη σιγουριά που πρέπει για τους εκατοντάδες πιστούς οι οποίοι και φέτος θα σπεύσουν στον ιερό τόπο. Μάλιστα από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τόνισαν πως είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την τελετή όπως συνηθίζεται εδώ και δύο χιλιετίες και κάλεσαν όλους όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν. Ανέφεραν μάλιστα αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν: «Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την ιερότερη εβδομάδα του χριστιανισμού – τη Μεγάλη Εβδομάδα. Θυμόμαστε τα γεγονότα που οδήγησαν στη Σταύρωση του Ιησού, του Κυρίου και Σωτήρα μας, και θυμόμαστε την ένδοξη Ανάστασή Του. Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός είναι μια μεγάλη στιγμή που συνδέει τους πιστούς με το Φως του Ιησού Χριστού. Αυτή η τελετή λαμβάνει χώρα με ευλάβεια στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου για σχεδόν 2.000 χρόνια, προσελκύοντας χριστιανούς και όχι μόνο από όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο οι Εκκλησίες συντονίζονται με τις Αρχές για να διασφαλίσουν ότι η τελετή μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα. Συγκεκριμένα, πέρυσι οι Αρχές του Ισραήλ επέβαλαν φραγμούς σε όλη την παλιά πόλη, οι οποίοι κατέστησαν αδύνατη την πρόσβαση των τοπικών χριστιανικών κοινοτήτων και των προσκυνητών μας στην τελετή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, εμποδίζοντάς τους να προσκυνήσουν ελεύθερα και να γίνουν μάρτυρες του θαύματος της Ανάστασης».

Ακολούθως σημείωναν: «Φέτος, μετά από πολλές προσπάθειες που έγιναν καλή τη πίστει, δεν μπορέσαμε να συντονιστούμε με τις ισραηλινές Αρχές, καθώς αυτές επιβάλλουν παράλογους και πρωτοφανείς περιορισμούς στην πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο, περισσότερο από πέρυσι. Αυτοί οι σκληροί περιορισμοί θα περιορίσουν την πρόσβαση της Εκκλησίας στον Πανάγιο Τάφο και την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός. Η αστυνομία άδικα και ανάρμοστα ρίχνει το βάρος στις Εκκλησίες (να προσκαλέσουν εκείνες συγκεκριμένα άτομα), ενώ δένει τα χέρια των Εκκλησιών με παράλογους περιορισμούς που θα εμποδίσουν τους πιστούς να παρευρεθούν, ειδικά στην αγαπημένη μας κοινότητα.

Οπως το Πατριαρχείο δήλωσε σαφώς στην ανακοίνωσή του, πριν από 2 ημέρες, θα πραγματοποιήσουμε την τελετή όπως συνηθίζεται εδώ και 2 χιλιετίες και καλούμε όλους όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν. Με αυτό να έχει γίνει σαφές, αφήνουμε τις Αρχές να ενεργήσουν όπως θέλουν. Οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν ελεύθερα και με ειρήνη».

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως ο Ναός της Αναστάσεως ή Πανάγιος Τάφος, όπως λέγεται από τον περισσότερο κόσμο, είναι όχι μόνο ο αρχαιότερος, αλλά συνάμα και ο πιο σπουδαίος ναός της Χριστιανοσύνης. Οπως είναι γνωστό, εδράζεται στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, χτισμένος στον λόφο του Γολγοθά, εκεί όπου σύμφωνα με τις Γραφές έγινε η Σταύρωση, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα