Ταπείνωσε τον Ράμα ο ηρωικός Μπελέρης

«Κέρδισε η Χειμάρρα» το μήνυμά του στην ελληνική μειονότητα μέσα από το κελί όταν εξελέγη δήμαρχος

Θρίαμβος για τον Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει στις δημοτικές εκλογές, κόντρα στις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις του Εντι Ράμα. Η ελληνική εθνική μειονότητα ζει από την Κυριακή ιστορικές στιγμές, καθώς ο Μπελέρης επικράτησε, έστω και οριακά με 20 ψήφους, καθώς έλαβε το 50,12% των ψήφων, έναντι 49,88% που έλαβε ο Γκιόργκι Γκόρο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ράπισμα για τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο οποίος όχι μόνο έχασε το στοίχημα της ιστορικής Χειμάρρας, αλλά και βίωσε μια βαριά πολιτική και προσωπική ήττα, αφού είδε τον εκλεκτό του Γκιόργκι Γκόρο, να χάνει από τον προφυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη.

Ο τελευταίος έμαθε το αποτέλεσμα στις φυλακές Τιράνων και από το κελί όπου κρατείται έστειλε το πρώτο μήνυμα στους συμπατριώτες του. «Κέρδισε η Χειμάρρα! Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χειμάρρας κι εγώ ως δήμαρχος, πρώτος μεταξύ ίσων, περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε, ευχαριστώντας όλους όσοι τον ψήφισαν.

Η Αθήνα χαιρέτισε άμεσα το αποτέλεσμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως «χάρηκα ιδιαίτερα μόλις πληροφορήθηκα ότι στη Χειμάρρα ο Φρέντι Μπελέρης κατάφερε και εξελέγη δήμαρχος με μικρή διαφορά. Και εύχομαι και ελπίζω γρήγορα αυτή η περιπέτεια να τελειώσει, διότι θέλω να επαναλάβω και από εδώ: ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνά μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός από του Ζωγράφου όπου περιόδευσε.

Σημειωτέον πως ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από πλευράς αλβανικής κυβέρνησης, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον των αλβανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Της νίκης του Μπελέρη είχε προηγηθεί μια εκλογική διαδικασία υπό το καθεστώς απόλυτης τρομοκρατίας και εκφοβισμού μέσα σε εκλογικά τμήματα. Τα Τίρανα επιχείρησαν ακόμη και την τελευταία στιγμή να βάλουν εμπόδια, φτάνοντας στο σημείο να σταματήσουν την καταμέτρηση σε εκλογικά τμήματα που παραδοσιακά η ελληνική μειονότητα ηγείται. Εντονη εξάλλου υπήρξε η αντίδραση της ομογένειας, με τον Βαγγέλη Ντούλε, πρόεδρο του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να σημειώνει πως «δεν αντιμετωπίσαμε μια πολιτική δύναμη, αντίπαλος του Φρέντι Μπελέρι δεν ήταν μόνο μια πολιτική δύναμη, δεν ήταν μια αντίπαλη πολιτική υποψηφιότητα, ήταν ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι κρατικές δομές». Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στο twitter, ο Πύρρος Δήμας έγραψε πως «σήμερα το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της “τρομοκρατίας”. Συγχαρητήρια στον Φρέντι Μπελέρη και στους πολίτες της ιστορικής Χειμάρρας, οι οποίοι όρθωσαν περήφανα το ανάστημά τους, γράφοντας τη δική τους σελίδα στο βιβλίο της Ιστορίας αυτού του τόπου».

Πάντως, παρά την εκλογική επικράτηση του Φρέντι Μπελέρη τα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τη φυλάκισή του παραμένουν, ενώ την ίδια ώρα η αλβανική Δικαιοσύνη θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει για τη δημαρχία. Κι αυτό διότι, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, τότε αυτόματα χάνει το αξίωμα και ο υποστηριζόμενος από τον Εντι Ράμα Γκιόργκι Γκόρο θα αρχίσει την τέταρτη θητεία του στον Δήμο Χειμάρρας. Σημειωτέον πως στους άλλους δύο μειονοτικούς δήμους, της Δρόπολης και της Φοινίκης, επικράτησαν Ελληνες μειονοτικοί υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Συγκεκριμένα, στη Δρόπολη εξελέγη ο νυν δήμαρχος Δημητράκης Τόλης, με 80%, ενώ στη Φοινίκη νικητής είναι ο Ρωμαίος Τσάκουλης, υποψήφιος του Κόμματος των Ελλήνων για το Μέλλον σε συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, με 41% των ψήφων. Στο σύνολο της χώρας, ο Εντι Ράμα έχει κερδίσει ή έχει προβάδισμα σε 55 από τους 61 δήμους, ενώ κατά την προηγούμενη θητεία ήλεγχε τους 60 από τους 61 δήμους. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή στις κάλπες ήταν η χαμηλότερη όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα μετά το 1991, καθώς δεν κατάφερε να αγγίξει το 35%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα