Στη Λευκορωσία βρίσκεται από χθες ο Πριγκόζιν!

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι μια μονάδα σαν τη Wagner θα μπορούσε να ενταχθεί στον στρατό της χώρας του

Σε λευκορωσικό έδαφος βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάνταρ Λουκασένκο, λίγα 24ωρα μετά την ανταρσία εναντίον της Ρωσίας.

Η συμφωνία που έγινε με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο το περασμένο Σάββατο προέβλεπε ότι ο Πριγκόζιν επρόκειτο να μεταφερθεί στη Λευκορωσία, ενώ οι άνδρες του έχουν την επιλογή να ενταχθούν μαζί του ή να ενσωματωθούν στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Ο Λουκασένκο τόνισε, επίσης, ότι ο υπουργός Αμυνάς του, Βίκτορ Κρένικοφ, του είχε πει ότι δεν θα τον πείραζε να έχει μια μονάδα σαν τη Wagner εντός του λευκορωσικού στρατού. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε απευθυνόμενος σε περίπου 2.500 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, της εθνικής φρουράς και σε στρατιωτικές μονάδες ότι ο λαός και οι ένοπλες δυνάμεις τάχθηκαν μαζί εναντίον της αποτυχημένης ανταρσίας των μισθοφόρων το Σάββατο.

Σε συγκέντρωση σε πλατεία στο συγκρότημα του Κρεμλίνου, ο Πούτιν εμφανίστηκε μαζί με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, την απόλυση του οποίου είχαν ζητήσει οι μαχητές της οργάνωσης Wagner κατά τη διάρκεια της ανταρσίας και της προέλασής τους προς τη Μόσχα.

Ο Πούτιν ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ρώσων πιλότων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ανταρσίας. «Ο λαός και ο στρατός δεν ήταν με το μέρος των στασιαστών» είπε και τόνισε ότι η Wagner χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ρωσικό κράτος.

Το Κρεμλίνο επί χρόνια αρνιόταν ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη μισθοφορική οργάνωση. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δαπάνησε 86.000.000 ρούβλια (1 δισ. δολάρια) για τα στρατεύματα του Πριγκόζιν μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023. Το Κρεμλίνο δεν συμφωνεί με τη γνώμη των «ψευτοειδικών», όπως τους χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι η σύντομη ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner το Σαββατοκύριακο κλόνισε τη θέση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οπως είπε στους δημοσιογράφους και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η ανταρσία έδειξε εν τέλει πόσο συσπειρωμένη γύρω από τον Πούτιν είναι η ρωσική κοινωνία. Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Πούτιν κατηγόρησε για άλλη μία φορά τον αρχηγό της Wagner, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι «πρόδωσε τη χώρα του και τον λαό της». Η πρόσφατη σειρά δημόσιων δηλώσεων του Πούτιν δείχνει ότι ο Ρώσος ηγέτης επιθυμεί να προβάλει μια αίσθηση ενότητας, μετά τη μεγαλύτερη κρίση στα 23 χρόνια της εξουσίας του, όπως δήλωσε ο Σαμ Γκριν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ρωσίας στο King’s College του Λονδίνου.

Ο πρόεδρος Τοκάγιεφ του Καζακστάν εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Πούτιν μετά την ανταρσία της Wagner, ενώ και ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι η εξουσία του Πούτιν παραμένει «σταθερή» και η ανταρσία της Wagner δεν έχει μεγάλη σημασία.

Η Μόσχα, πάντως, απέσυρε τις κατηγορίες για ένοπλη στάση και επιδιώκει τον αφοπλισμό της μισθοφορικής οργάνωσης. Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι η Wagner ετοιμάζεται να παραδώσει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στον τακτικό στρατό. Η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας υποδηλώνει ότι η στρατιωτική ηγεσία προχωρά γρήγορα στη διάλυση της Wagner, τα στρατεύματα της οποίας πιστεύεται ότι έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους στη ρωσοκρατούμενη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα