ΝΑΤΟ: «Ναι» Ερντογάν για Σουηδία!

Ικανοποίηση Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο «σουλτάνος» συμφώνησε να προωθήσει την υποψηφιότητα ένταξης της χώρας στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Αγνωστο παραμένει ποιους όρους έθεσε για να υπαναχωρήσει

Το πράσινο φως έδωσε χθες βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την είσοδο της Σουηδίας στη νατοϊκή οικογένεια, αποκομίζοντας προφανώς οφέλη και για τη χώρα του και κάνοντας τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει ικανοποιημένος πως «ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία στο τουρκικό Κοινοβούλιο»! Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας στη Συμμαχία θα έρθει στην τουρκική εθνοσυνέλευση το ταχύτερο δυνατό, ωστόσο ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν δόθηκε για το πότε θα συμβεί αυτό. Από την άλλη, έγινε γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Σαρλ Μισέλ στο τέλος της συνάντησής τους στο Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. «Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ» έγραψε στο twitter o Μισέλ. «Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας» πρόσθεσε.

Πάντως, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα, ούτως ή άλλως, στο Βίλνιους, καθώς εκεί λαμβάνει χώρα η πολυαναμενόμενη sύνοδος του ΝΑΤΟ, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή. Εντούτοις, τα βλέμματα όλων τραβούσαν ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα καμώματά του για το μέγα επίδικο, αυτό της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία, μια και είχε αρχίσει ένα άνευ προηγουμένου παζάρι επιδιώκοντας να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη για την Αγκυρα.

Η Αγκυρα θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO αν οι Βρυξέλλες ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., δήλωνε νωρίτερα χθες ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Κυριακής, αποσύνδεσε τη «σουηδική υπόθεση» με την προμήθεια της Αγκυρας με τα F-16. «Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στη Σουηδία» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, παραμονή της έναρξης της ετήσιας συνόδου κορυφής του NATO στη Λιθουανία, σημειώνοντας δε πως κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Αγκυρα. Η στάση του Ερντογάν, βέβαια, και η… σουηδική γυμναστική που κάνει στους εταίρους του προκάλεσαν αντιδράσεις από μέλη της νατοϊκής οικογένειας.

Δεν θα πρέπει να θεωρούνται συνδεδεμένα θέματα οι δύο διαδικασίες, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωνε χαρακτηριστικά χθες ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αναφερόμενος στη διασύνδεση που επιχείρησε ο Ερντογάν στο ζήτημα της συγκατάθεσής του για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην Ε.Ε. «Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξή της και τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο. Εύχομαι ότι σύντομα η Σουηδία θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» είπε ο Σολτς, ο οποίος δεν δίστασε να ρίξει τα λεκτικά του καρφιά για την τουρκική στάση. Θέλοντας πάντως να προλάβουν τυχόν… ατυχήματα, οι Αμερικανοί, που κόπτονται για την ταχύτατη ολοκλήρωση της ενταξιακής υπόθεσης της Σουηδίας, έσπευσαν να διαμηνύσουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν πάντα τις προσδοκίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεχίζουν να τις υποστηρίζουν, όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε πιο σαφή τα πράγματα, λέγοντας πως η Τουρκία δεν πρέπει να συνδέει τη δική της ένταξη στην Ε.Ε. με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.


Οργή Μενέντεζ κατά «σουλτάνου» για τα F-16: Δεν μπορούμε να έχουμε βέτο από καμία χώρα

Αστραψε και βρόντηξε ακόμη μία φορά ο Μπομπ Μενέντεζ κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δεν κρύβει τον ξεδιάντροπο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: Ως τη… χρυσή ευκαιρία, δηλαδή, για να μετατρέψει σε παζάρι τη «μάζωξη» των ηγετών της Συμμαχίας, προκειμένου να πετύχει στρατηγικούς στόχους υπέρ της Τουρκίας. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, λοιπόν, που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ δεν δίστασε να διαχωρίσει τη θέση του, ελάχιστες ώρες αφότου συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του εν όψει Βίλνιους, με τον πρώτο να βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» ουσιαστικά Αθήνα και Αγκυρα, λέγοντας πως «προσπαθούμε να ενισχύσουμε στρατιωτικά Ελλάδα και Τουρκία».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ζήτημα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, τόνισε πως «όταν έχεις έναν επιτιθέμενο που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων απέναντι σε αυτόν που επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα βέτο από καμία χώρα όσον αφορά τις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Συγχρόνως ο Μενέντεζ, αναφορικά με το ζήτημα της Σουηδίας και το τουρκικό βέτο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είπε πως η Στοκχόλμη «έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια της ένταξης στη Συμμαχία. (…) Ασφαλώς, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη μόχλευση, όταν μπορεί, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχει έντονη πίεση και η Σουηδία θα κερδίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα