Ρωσία: Τέλος η συμφωνία για τα σιτηρά

Νέοι φόβοι για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν μετά τις δηλώσεις για αποχώρηση της Μόσχας. Αντιδράσεις από Γκουτέρες, Ε.Ε., ΗΠΑ, Βρετανία

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, μετά την απόφαση της Ρωσίας να «παγώσει« τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ τον περασμένο Ιούλιο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποσκοπούσε στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. «Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της συμφωνίας για τα σιτηρά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν αμέσως μετά τις δηλώσεις για τη διακοπή της συμφωνίας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι σημείωσαν άλμα 3% τη Δευτέρα, φθάνοντας στο υψηλό των 689,25 λεπτών ανά μπούσελ, το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουνίου, όταν το συμβόλαιο διαπραγματευόταν έως και 706,25 λεπτά. Ωστόσο, οι τιμές του σιταριού παραμένουν αρκετά κάτω από τα ανώτατα επίπεδα των 1.177,5 σεντς ανά μπούσελ, όπου είχαν φθάσει τον περασμένο Μάιο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι εκτινάχθηκαν στο υψηλό των 526,5 σεντς ανά μπούσελ, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια εκτινάχθηκαν στο υψηλό των 1.388,75 σεντς ανά μπούσελ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου και του τρέχοντος κύκλου συγκομιδής, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού στον κόσμο, εξάγοντας περίπου 45.000.000 μετρικούς τόνους.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πληρώσουν το τίμημα της απόφασης της Ρωσίας να τερματίσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «κυνική κίνηση» την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας για τις φτωχές χώρες. Επίσης, σημειώνει ότι «η Ε.Ε. εργάζεται για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια για τους ευάλωτους του κόσμου».

Οριστική

Και η Βρετανία κάλεσε τη Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά και να δεσμευτεί για την εφαρμογή της, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η αναστολή της συμφωνίας «θα επιδεινώσει την επισιτιστική ασφάλεια και θα βλάψει εκατομμύρια ανθρώπους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας είναι οριστική και δεν προγραμματίζονται άλλες συνομιλίες.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας σημαίνει ότι «ανακαλούνται από τη ρωσική πλευρά οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι οποίες είχαν εκδοθεί» ανέφερε η Ρωσία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ). Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή της Μόσχας προς τον ναυτιλιακό οργανισμό του ΟΗΕ, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «θα ληφθούν προληπτικές απαραίτητες ενέργειες και μέτρα αντίδρασης για την εξουδετέρωση απειλών που θέτει το καθεστώς του Κιέβου στην περιοχή, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες ένοπλες προκλήσεις και τις απόπειρες επίθεσης σε ρωσικούς στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς στόχους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα