Τι θα απασχολήσει φέτος τους παγκόσμιους ηγέτες στο Nταβός

Συμμετέχουν 60 αρχηγοί κρατών, 40 υπουργοί Οικονομικών, 16 κεντρικοί τραπεζίτες και 1.600 κορυφαίοι επιχειρηματίες με θέμα την «Ανοικοδόμηση της Εμπιστοσύνης»

Στις χιονισμένες ελβετικές Αλπεις και στο ειδυλλιακό θέρετρο του Νταβός χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ. Υπολογίζεται ότι και φέτος θα συμμετάσχουν στο 54ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου, τουλάχιστον 60 ηγέτες κρατών, 40 υπουργοί Οικονομικών, 16 κεντρικοί τραπεζίτες και 1.600 κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής. Κεντρικό θέμα του φετινού φόρουμ είναι η «Ανοικοδόμηση της Εμπιστοσύνης» με φόντο τους πολέμους, τις γεωπολιτικές εντάσεις, το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι έρευνα μεταξύ 60 κορυφαίων οικονομολόγων δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια χρονιά με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης και αβεβαιότητα, που προέρχεται από γεωπολιτικές εντάσεις, σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες και τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η έρευνα διεξάγεται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Συνεδρίου (WEF) σε μια απόπειρα να σκιαγραφηθούν προτεραιότητες για τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες. Περίπου 56% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι συνολικές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες θα εξασθενήσουν φέτος, με υψηλό βαθμό περιφερειακών αποκλίσεων. Ενώ οι πλειοψηφίες βλέπουν μέτρια ή ισχυρότερη ανάπτυξη στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η Ευρώπη θα έχει μόνο ασθενική ή πολύ ασθενική ανάπτυξη.

Η εικόνα για τη Νότια Αφρική και την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό είναι πιο θετική, με την πλειονότητα να περιμένει για τις περιφέρειες αυτές τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη για το 2024. Το 70% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες θα χαλαρώσουν καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η σημερινή σύσφιξη στις αγορές εργασίας χαλαρώνει. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται πως αφήνει ένα άνισο σημάδι στην παγκόσμια οικονομία: ενώ 94% περιμένει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προωθήσει σημαντικά την παραγωγικότητα στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, μόλις 53% προβλέπει το ίδιο για τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Οι πέντε πλουσιότεροι

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Oxfam, ο πλούτος των πέντε πλουσιότερων προσωπικοτήτων της Ευρώπης αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το ήμισυ του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο πλούτος των αφεντικών των LVMH, Zara, L’Oréal, Ferrero και Lidl έχει αυξηθεί κατά 76% από το 2020, με ένα οικονομικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται. Σύμφωνα με την Oxfam, οι εταιρικοί φόροι έχουν μειωθεί από 32,2% το 2000 σε 21,5% το 2023, προς όφελος των πολυεθνικών. Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική δύναμη δίνει τη δυνατότητα στις πλουσιότερες εταιρίες του κόσμου να επηρεάζουν περισσότερο αυτούς που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις παρά τους ψηφοφόρους. Η ΜΚΟ επισημαίνει ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αφού το 99% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει γίνει φτωχότερο ως αποτέλεσμα του πολύ υψηλού πληθωρισμού των τελευταίων μηνών. Αυτός είναι ο λόγος που η Oxfam υποστηρίζει τον φόρο στους δισεκατομμυριούχους.

Ο Ζελένσκι

Το βλέμμα στο φετινό φόρουμ είναι στραμμένο και στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η Ουκρανία αναμένεται να παρουσιάσει ειρηνευτικό σχέδιο παρά την απουσία της Ρωσίας. Στους απόντες και η Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στους αξιωματούχους της χώρας του να μη συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός λόγω της στάσης των διοργανωτών στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς, κι αυτό παρά την αρχική δήλωση συμμετοχής του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.


Τα «χλιδάτα» πάρτι με σαμπάνιες, χαβιάρι και συνοδούς πολυτελείας

Πάρτι με χαβιάρι, σαμπάνια και συνοδούς πολυτελείας. Στο μικρό θέρετρο των Αλπεων, Νταβός, οι συμμετέχοντες δεν συζητούν απλώς για τις παγκόσμιες συγκρούσεις, την οικονομία και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ενας από τους τακτικούς συμμετέχοντες στο φόρουμ δήλωσε στη «N.Y. Post»: «Μπορείς σχεδόν να μυρίσεις τη μαγεία του τόπου όταν βρίσκεσαι εκεί. Ολοι έχουν μια ατζέντα και ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα συναντήσεις όταν βγεις από την τουαλέτα. Μπορεί να είναι ο Μπιλ Γκέιτς. Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Αντονι Σκαραμούτσι, διοργανώνει βραδιά κρασιού στο “Hotel Europe”, όπου οι φιάλες κρασιού και οι σαμπάνιας θα κοστίσουν σχεδόν 1.000 δολάρια το μπουκάλι».

Σε εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών πέρυσι οι οικοδεσπότες των χλιδάτων πάρτι προσέφεραν στους καλεσμένους ακόμα και μικροδόσεις μαγικών μανιταριών, σύμφωνα με την «Daily Mail». Η ζήτηση για συνοδούς πολυτελείας εκτοξεύεται στο καθιερωμένο «ραντεβού» των ηγετών και των μεγιστάνων των επιχειρήσεων. Συνοδοί πολυτελείας μένουν στα ίδια ξενοδοχεία και χρεώνουν έως και 1.000 δολάρια την ώρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα