Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία
Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε συντονισμένη ρωσική επίθεση που έπληξε πολλές ουκρανικές πόλεις ταυτόχρονα. Πρόκειται για την πολυνεκρότερη επίθεση από την αρχή του 2025.
Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εκτόξευσε συνολικά εκατοντάδες βλήματα σε διάστημα 24 ωρών έως τις 7 π.μ.
Από αυτά, 31 πύραυλοι και 636 drones αναχαιτίστηκαν ή εξουδετερώθηκαν. Ωστόσο, 12 πύραυλοι και 20 drones έφτασαν στους στόχους τους, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε αστικές περιοχές.
Στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο επιβεβαίωσε τον θάνατο τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός 12χρονου αγοριού. Πολυκατοικία 18 ορόφων επλήγη από drone που πετούσε σε χαμηλό ύψος, ενώ θραύσματα πυραύλου κατέστρεψαν τον έκτο όροφο κτιρίου στην κεντρική συνοικία Ποντίλ. Ομάδες διάσωσης εντόπισαν και απεγκλώβισαν μητέρα με παιδί από κατεστραμμένο κτίριο στο κέντρο. Τέσσερις διασώστες τραυματίστηκαν κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε βορεινή συνοικία της πόλης.
Η βαρύτερη σε απώλειες επίθεση καταγράφηκε στην Οδησσό, όπου πολυώροφο κτίριο κατοικιών δέχθηκε άμεσο πλήγμα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης Σέρχιι Λισάκ, η πόλη υπέστη πολλαπλά κύματα επιθέσεων με drones και πυραύλους, με ζημιές τόσο σε υποδομές όσο και σε οικιστικά κτίρια.
Στην πόλη Ντνίπρο και την ευρύτερη επαρχία, οι επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε τρία άτομα και τραυμάτισαν 34 ακόμη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Ολεξάντρ Γκάνζα. Στο Χάρκοβο αναφέρθηκαν δύο τραυματίες από επιθέσεις με drones.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την επίθεση στοχευμένη, αναφέροντας ως στόχους εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και drones, καθώς και ενεργειακές υποδομές που εξυπηρετούν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, η Μόσχα παρουσίασε την επιχείρηση ως ανταπόδοση για ουκρανικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε ρητά οποιαδήποτε χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι τα γεγονότα της νύχτας αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα ζήτησε άμεση άρση των εμποδίων στη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «ανήθικες και επικίνδυνες» τις καθυστερήσεις στην επιβολή κυρώσεων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα καταδίκασε την επίθεση, εκτιμώντας ότι η Ρωσία στρέφεται συστηματικά εναντίον αμάχων λόγω της αποτυχίας της στο πεδίο της μάχης.



