Ο Τούρκος πρόεδρος στην Αγία Σοφία ανήμερα της 29ης Μαΐου
Σε έντονα συμβολική κίνηση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, ακριβώς την ημέρα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Μετά το πέρας της προσευχής, ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον ανέμεναν. Κατά τη διάρκεια της προσευχής είχε απαγγείλει στίχους από το Κοράνι.
«Σήμερα είναι Παρασκευή, 29 Μαΐου, και είχαμε την ευκαιρία να προσευχηθούμε στην Αγία Σοφία. Η προσέλευση ήταν εξαιρετική, υπέροχη. Σήμερα πραγματοποιήθηκε πορεία από τον Φατίχ προς την Αγία Σοφία.
Başkan Erdoğan, cuma namazının ardından basın mensuplarının bayramını kutlayarak lokum ikram etti. pic.twitter.com/9G3FH2J9c8
— Takvim (@takvim) May 29, 2026
Τώρα, με τη θέληση του Θεού, κατευθυνόμαστε στο Συνεδριακό Κέντρο Χαλίκ, όπου θα παραμείνουμε όλη την ημέρα. Η Κωνσταντινούπολη θα γίνει ακόμα πιο όμορφη το βράδυ. Θα γιορτάσουμε όλοι μαζί. Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων για τις προσπάθειές σας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ayasofya’da Kur’an tilaveti. pic.twitter.com/7JVL29RE98
— DP Güncel (@dirilispostasi) May 29, 2026
Παράλληλα, ο Ερντογάν διάβασε επιπλέον στίχους από το Κοράνι και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να προσευχηθούν για τους Παλαιστίνιους. Μετά τις δηλώσεις του, μοίρασε τουρκικά γλυκά στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο των εορτασμών της Ιντ αλ-αντχά.

