Βήμα προς βήμα η αίτηση για το φετινό επίδομα θέρμανσης

Το οικονομικό επιτελείο ανοίγει την πλατφόρμα με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα, στις 22 Δεκεμβρίου

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να ανοίξει την πλατφόρμα για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Παρά το δριμύ ψύχος σε αρκετές περιοχές της χώρας, το οικονομικό επιτελείο ανοίγει την πλατφόρμα με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα, μια διαδικασία που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος θα επιδοτείται η αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, αλλά και καυσόξυλα και πέλετ, σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχής κάτω των 2.500 κατοίκων. Η είσοδος στην πλατφόρμα δεν θα διαφέρει από όσα γνωρίζουν οι δικαιούχοι εδώ και χρόνια.

Βήμα 1ο: Θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, με τους προσωπικούς κωδικούς του TAXIS.

Βήμα 2ο: Πρώτη φορά οι δικαιούχοι θα επιλέγουν τον οικισμό στον οποίο διαμένουν.

Πλέον, η χώρα έχει χωριστεί σε 13.500 οικισμούς με τη βοήθεια της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για τους οποίους έχει γίνει καταγραφή των θερμοκρασιών που επικρατούν κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Όσο πιο πολύ κρύο έχει μια περιοχή τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επίδομα. Σε περίπτωση που ένας οικισμός δεν έχει καταχωριστεί, οι δικαιούχοι θα επιλέγουν την ένδειξη «άλλος οικισμός» και το επίδομα θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο του δήμου τους.

Βήμα 3ο: Στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια αγοράς. Υπενθυμίζεται πως για να λάβει ένας δικαιούχος ολόκληρο το επίδομα θα πρέπει να συγκεντρώσει τιμολόγια διπλάσιας αξίας από το επίδομα. Δηλαδή, αν δικαιούται επίδομα 200 ευρώ, θα πρέπει να διαθέτει παραστατικά αγοράς ύψους 400 ευρώ.

Βήμα 4ο: Η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα υπολογίζει το επίδομα που δικαιούται το νοικοκυριό που υπέβαλε την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, με βάση τα τιμολόγια που έχει υποβάλει έως εκείνη την ώρα.

Δύο δόσεις

Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 10 Ιανουαρίου, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, όσοι δικαιούχοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν όλο το απαιτούμενο ποσό με βάση τα τιμολόγια αγοράς, θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν και επιπλέον τιμολόγια αγοράς το επόμενο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό το σύστημα θα ανοίξει ξανά στις αρχές του 2021, ώστε να δεχτεί τιμολόγια αγοράς καυσίμων στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Όταν ένας δικαιούχος εισέρχεται στην πλατφόρμα, θα ενημερώνεται για το ύψος του επιδόματος που δικαιούται. Η πρώτη καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Η δεύτερη πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο (τον Μάιο για όσους επιδοτούνται για φυσικό αέριο).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα