Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο διάδοσης
«Θα ήταν σοβαρό λάθος να υποτιμήσουμε την κατάσταση, ιδιαίτερα καθώς πρόκειται για το στέλεχος Bundibugyo του ιού, για το οποίο δεν διαθέτουμε εμβόλιο», δήλωσε ο Μοχάμεντ Γιακούμπ Τζανάμπι από την έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική προειδοποίησε σήμερα (22/5), σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ο κίνδυνος του νέου ξεσπάσματος Έμπολα, καθώς ακόμα και ένα μόνο κρούσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάπλωση του ιού πέρα από τα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ουγκάντα.
«Γι’ αυτόν τον λόγο, θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους να συνεργαστούμε. Μπορούμε να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», τόνισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το τρέχον ξέσπασμα Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό έχει προσελκύσει σημαντικά λιγότερη διεθνή προσοχή σε σχέση με το ξέσπασμα χανταϊού που σημειώθηκε τον τρέχοντα μήνα και εντοπίστηκε σε κρουαζιερόπλοιο με επιβάτες από 23 χώρες, μεταξύ των οποίων και μεγάλες δυνάμεις.
