Έρευνα: Οι Έλληνες νοσταλγούν την επιστροφή στο γραφείο τους

Συντριπτικά υπέρ της εργασίας στο γραφείο και κατά της τηλεργασίας τάσσονται οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Pulse RC για λογαριασμό της εταιρίας επικοινωνιακής στρατηγικής Social doo.

Το 80% των οικονομικά ενεργών συμμετεχόντων στην έρευνα, αν και αναγνωρίζει σειρά ωφελημάτων στην τηλεργασία, εκφράζει ανεπιφύλακτα την προτίμησή του στη φυσική παρουσία στους χώρους δουλειάς, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους δύο απαντά πως η δουλειά στο γραφείο θα βοηθούσε περισσότερο στις σχέσεις των εργαζομένων με τις οικογένειές τους παρά η τηλεργασία!

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να βαδίζει προς το τέλος του και τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα να αίρονται σταδιακά, η μεγάλη πανελλαδική έρευνα, από τις 7 έως τις 27 Οκτωβρίου 2020, σε δείγμα 2.021 ατόμων, με κύριο ερώτημα «Μετά από την πανδημία… εργασία από το σπίτι ή στο γραφείο;», έχει στόχο να διερευνήσει τις απόψεις των εργαζομένων, καθώς η τηλεργασία στην Ελλάδα είναι σχετικά νέο φαινόμενο: Αν και αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, αφορούσε μέχρι πρότινος ένα πολύ μικρό ποσοστό της αγοράς εργασίας στη χώρα μας.

Τι απαντούν οι οικονομικά ενεργοί Έλληνες;

Οπως εξηγεί ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της Pulse, με τη μεγάλη αυτή πανελλαδική έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της Socialdoo και είχε κύριο ερώτημα «Μετά την πανδημία… εργασία από το σπίτι ή στο γραφείο;», επιχειρήθηκε να καταγραφεί η απάντηση σε τουλάχιστον μία από τις πολλές και δραματικές αλλαγές που επέφερε ο νέος κορονοϊός στην καθημερινότητά μας.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον», όπως σημειώνει, «παρουσιάζουν οι απαντήσεις του ενεργού οικονομικά τμήματος του δείγματος (απασχολούμενοι και άνεργοι). Αν και κατά την άποψή τους η τηλεργασία μπορεί να υποκαταστήσει την εργασία στο γραφείο σε «μέτριο» (41%) έως «μεγάλο/μέγιστο βαθμό» (34%), η φυσική παρουσία στα γραφεία εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, σύμφωνα με το (συντριπτικό) 80% των οικονομικά ενεργών συμμετεχόντων».

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση ότι σχεδόν σε όλες τις επιμέρους πλευρές και παράγοντες που διερευνήθηκαν (ακόμα και στο «ποιο θα βοηθούσε περισσότερο στις σχέσεις σας με τα μέλη της οικογένειάς σας;») «η εργασία στο γραφείο» υπερέχει λίγο ή πολύ της κατ’ οίκον!

Στο σχετικό ερώτημα, μετά την πανδημία -και εφόσον έχουν τη δυνατότητα επιλογής-, σχεδόν έξι στους δέκα (59%) θα επέλεγαν την «εργασία στο γραφείο», έναντι τριών στους δέκα που θα επέλεγαν το «σπίτι».

Αναλυτικότερα:

■ Η τηλεργασία, δηλαδή η εργασία από απόσταση, μπορεί να υποκαταστήσει την εργασία στο γραφείο σε «μέτριο» (σύμφωνα με το 41%) έως «μεγάλο/ μέγιστο βαθμό» (34%) – ενώ το 24% επέλεξε σε «μικρό βαθμό έως καθόλου».

■ Αν και η εργασία από απόσταση χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, η φυσική παρουσία στο γραφείο έχει πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο και για την επιχείρηση, σύμφωνα με το 80% των οικονομικά ενεργών συμμετεχόντων!

■ Θα είναι πιο παραγωγικό, μετά το τέλος της πανδημίας, να δουλεύει κανείς στο γραφείο, απάντησε το 69% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 17% επέλεξε το να δουλεύει από το σπίτι.

■ Μετά το τέλος της πανδημίας -εφόσον έχουν τη δυνατότητα επιλογής- οι έξι στους δέκα (59%) θα επέλεγαν την «εργασία στο γραφείο», έναντι των τριών στους δέκα που θα επέλεγαν το «σπίτι»!

Η επιλογή της «εργασίας στο γραφείο» υπερέχει συντριπτικά (με αναλογία τέσσερα προς ένα ή και περισσότερο) στις απαντήσεις των ερωτημάτων:

  • «Ποιο από τα δύο θα βοηθούσε περισσότερο στη συνεργασία σας με συναδέλφους και συνεργάτες;»: 79% έναντι 9%.
  • «Ποιο βοηθά καλύτερα την προσέγγιση των στόχων και του οράματος της επιχείρησης;»: 73% έναντι 12%
  • «Πού θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δουλεύετε;»: 68% έναντι 20%.
  • «Ποιο από τα δύο θα σας έκανε να νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια για τη δουλειά σας;»: 68% έναντι 17%.

Πιο ενισχυμένη αποτυπώνεται η επιλογή της «εργασίας από το σπίτι» στο δίλημμα:

  • «Ποιο θα βοηθούσε περισσότερο στις σχέσεις σας με τα μέλη της οικογένειάς σας;»: 47% «στο γραφείο» – 38% «από το απίτι».

■ Σχεδόν «ισόπαλες» καταγράφονται οι δύο επιλογές -με οριακή υπεροχή της «εργασίας στο σπίτι»- στο δίπολο: «Ποιο από τα δύο θα λέγατε ότι είναι πιο αποδοτικό οικονομικά για εσάς;»: 40% στο γραφείο – 42% από το σπίτι.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα