Στα «τυφλά» χιλιάδες επιχειρήσεις για την καταβολή των ενοικίων Απριλίου

Το υπ. Οικονομικών δεν εξέδωσε υπουργική απόφαση που ορίζει ποιοι ΚΑΔ δικαιούνται μείωση μισθώματος

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις για τα ενοίκια που θα πρέπει να καταβάλουν τον μήνα Απρίλιο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει την απαραίτητη υπουργική απόφαση, η οποία θα ορίζει ποιοι ΚΑΔ δικαιούνται μείωση μισθώματος και αυτόν τον μήνα.

Σημειώνεται πως τα ενοίκια προκαταβάλλονται και δεν εξοφλούνται, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να βρίσκονται στο… σκοτάδι, έχοντας τους ιδιοκτήτες τους στην αναμονή, καθώς θα πρέπει να υπολογίσουν στα έξοδά τους την πληρωμή του μισθώματος μέσα στις επόμενες ημέρες.

Φαίνεται πως και τον μήνα Απρίλιο θα ισχύσουν οι διατάξεις που εφαρμόστηκαν και τον Μάρτιο, ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει και κατ’ επέκταση να συμβουλέψει με ορθότητα τις επιχειρήσεις για το αν θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το ενοίκιο Απριλίου, το 40% αυτού ή αν δικαιούνται πλήρη απαλλαγή.

Αυτή φαίνεται πως είναι και η αιτία των τεράστιων καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες στην καταβολή των κρατικών αποζημιώσεων, καθώς οι ανακοινώσεις έρχονται… κατόπιν εορτής, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να προχωρούν σε «δήλωση Covid» και στη συνέχεια να προκύπτει ότι τα κριτήρια δεν τους εντάσσουν στο μέτρο.

Στον αντίποδα, υπήρχαν και πολλά λάθη από τη φορολογική διοίκηση που διορθώθηκαν με τις τροποποιητικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2020.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν ότι υποβλήθηκαν:

  • επιπλέον 90.000 δηλώσεις για τον μήνα Δεκέμβριο 2020 και
  • 65.000 νέες δηλώσεις για το μήνα Νοέμβριο 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2020, οπότε οι ιδιοκτήτες λάμβαναν έκπτωση φόρου ίση με το 30% του ανείσπρακτου ενοικίου, έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί ύψους 44.500.000 ευρώ σε περισσότερα από 232.000 ΑΦΜ ιδιοκτητών ακινήτων. Στο «περίμενε» βρίσκονται επιπλέον 15.000 ιδιοκτήτες, που αν και οι δηλώσεις τους έχουν ήδη εκκαθαριστεί, η ΑΑΔΕ δεν έχει προχωρήσει σε συμψηφισμούς και αναμένεται να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα