Καυτός Σεπτέμβριος για τους φορολογουμένους!

Χιλιάδες θα πρέπει να πληρώσουν… μαζεμένες τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος και την πρώτη του ΕΝΦΙΑ

Βαρύς και ασήκωτος αναμένεται να είναι ο μήνας Σεπτέμβριος για τους φορολογουμένους, οι οποίοι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους… μισούς φόρους της χρονιάς.

Λόγω της πανδημίας, αλλά και των τεράστιων προβλημάτων που παρατηρήθηκαν από την έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, έχει δοθεί παράταση για τις φετινές δηλώσεις έως τις 10 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να καθυστερούν την υποβολή τους.

Αν η δήλωση υποβληθεί έως το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου), και δύο εβδομάδες αργότερα να καταβληθεί και η δόση Σεπτεμβρίου.

Πάντως, όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο, ώστε να εξασφαλίσουν και τη σχετική έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου, πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι τις 31 Αυγούστου. Ο φορολογικός «εφιάλτης», όμως, δεν σταματά εκεί, καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου θα εκδοθούν μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, με τους φορολογουμένους να έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστες ημέρες για την πληρωμή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το σενάριο να δώσει μια ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταφέροντας άτυπα τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30 ημέρες. Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το ενδεχόμενο ένας ιδιοκτήτης να έχει το δικαίωμα πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων έως το τέλος Οκτωβρίου, χωρίς κανένα πρόστιμο. Ωστόσο, αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν «διπλή» δόση ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταβληθεί και η 4η κατά σειρά δόση του φόρου εισοδήματος!

Λύση για τους φορολογουμένους φαίνεται πως θα αποτελέσει η ρύθμιση των οφειλών με την πάγια ρύθμιση της Εφορίας σε 12 ή 24 δόσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα