Ποιοι θα πάρουν επίδομα θέρμανσης

Οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι νέες ημερομηνίες

Πάνω από 1.000.000 νοικοκυριά μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για το φετινό επίδομα θέρμανσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «MyΘέρμανση», που τέθηκε σε λειτουργία αργά χθες το βράδυ. Και σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, που απασχολεί εκατομμύρια νοικοκυριά, το οικονομικό επιτελείο τα έκανε «θάλασσα», αφού η πλατφόρμα άνοιξε χωρίς να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα εισοδηματικά κριτήρια, παρά μόνο κάποιες διαρροές προς τον Τύπο. Φέτος το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει τον τρόπο καταβολής του επιδόματος, καθώς έχει θέσει ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα καταβολής, αφού θα προηγηθούν όσοι είχαν λάβει και πέρυσι το επίδομα. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα λάβουν προκαταβολικά το επίδομα στις 10 Δεκεμβρίου και εφόσον τα τιμολόγια αγοράς είναι υψηλότερα, θα εισπράξουν την όποια διαφορά στο επίδομα έως τις 30 Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα και με τους νέους δικαιούχους. Αυτή η μέθοδος είχε εφαρμοστεί και για την αποζημίωση των «κουρεμένων» ενοικίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς όσοι λάμβαναν κάθε μήνα την κρατική ενίσχυση έπαιρναν τα χρήματα της αποζημίωσης προκαταβολικά και κατέθεταν τη δήλωση Covid σε δεύτερο χρόνο.

Βασική προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος είναι να πραγματοποιηθεί η αγορά καυσίμου, καθώς εφόσον δεν υποβάλει κανένα τιμολόγιο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό της προκαταβολής. Θα πρέπει να επισημανθεί πως ένας δικαιούχος για να λάβει ολόκληρο το επίδομα θα πρέπει η αξία των καυσίμων που αγοράζει να είναι διπλάσια του επιδόματος που του αναλογεί.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων έχει οριστεί η 15η Δεκεμβρίου. Θα πρέπει να επισημανθεί πως για τα καύσιμα (υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα-πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης) η καταβολή του επιδόματος γίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρισης των παραστατικών, με καταληκτική ημερομηνία την 15η Απριλίου 2022

Ειδικά για το φυσικό αέριο καταχωρίζονται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1/10/2021 έως 31/3/2022, με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τη 16η Μαΐου 2022.

Την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διευρύνει τους δικαιούχους του φετινούς επιδόματος εντάσσοντας πρώτη φορά όσους χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση. Το μέτρο αφορά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν την κατοικία τους σε Κοζάνη, Σέρρες, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα. Ως τηλεθέρμανση ορίζεται η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από τον χώρο κατανάλωσης. Είναι δηλαδή η θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς.

Σημειώνεται πως το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ. Ωστόσο, όσον αφορά την κατανάλωση καυσόξυλων και πέλετ σε περιοχές με μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων, σε σχέση με το περσινό πλαίσιο του νόμου, πλέον δικαιούνται το επίδομα όσοι διαμένουν σε περιοχές έως 3.500 κατοίκους, αντί για 2.500 κατοίκους που ίσχυε έως πέρυσι.

Για το φετινό επίδομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια, ενώ το ελάχιστο επίδομα καθορίζεται στα 100 ευρώ και το ανώτατο στα 750 ευρώ. Δικαιούχοι είναι:

• Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ, με περιουσιακά κριτήρια συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Έγγαμοι και όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του 2021 είχαν ακίνητη περιουσία μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

Έτσι, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

• 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο,

• 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα,

• 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: Η αύξηση του ποσού δεν καλύπτει τις «φουσκωμένες» τιμές

Με το κύμα των ανατιμήσεων να «χτυπά» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των οικογενειών που ανήκουν στη μεσαία τάξη, η αύξηση του επιδόματος δεν θα μπορέσει να καλύψει τις «φουσκωμένες» τιμές που προκαλεί η ακρίβεια.

Με τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κινείται στα 1,161 ευρώ (όσο και πριν από έναν μήνα που ξεκίνησε η διανομή του) σε πολλές περιοχές της χώρας, η τιμή του είναι απλησίαστη. Είναι χαρακτηριστικό πως στις Κυκλάδες η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι στα 1,304 ευρώ/λίτρο, στη Λέσβο 1,292 ευρώ, στην Ευρυτανία 1,214 ευρώ, στη Φωκίδα 1,218 ευρώ και στη Μαγνησία πωλείται προς 1,215 ευρώ το λίτρο.

Μια οικογένεια με δύο παιδιά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης στην Αττική, για να βάλει 500 λίτρα πετρέλαιο, θα πρέπει να δαπανήσει 550 ευρώ και θα λάβει επίδομα 136,8 ευρώ, δηλαδή θα ξοδέψει «καθαρά» 413,2 ευρώ. Όμως, πέρυσι με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στα 0,82 ευρώ ανά λίτρο, για την ίδια ποσότητα ξόδεψε 410 ευρώ και έλαβε επίδομα 100,3 ευρώ, δηλαδή η θέρμανση του κόστισε 309,7 ευρώ.

Μια τετραμελής οικογένεια στον Χολαργό θα πάρει φέτος επίδομα 226,8 ευρώ, δηλαδή 84,2 ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 110,7 ευρώ στα 298,2 ευρώ, ενώ στην Καστοριά η οικογένεια θα λάβει 378 ευρώ ή 55,4 ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Αντίστοιχα, μια τετραμελής οικογένεια στην Αρτα πέρυσι έλαβε επιδότηση 161,5 ευρώ και φέτος δικαιούται 22,1 ευρώ περισσότερα.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα