Τρεις εβδομάδες διορία για αίτηση ένταξης στη ρύθμιση

Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις οφειλές σε 72 δόσεις

Ακριβώς τρεις εβδομάδες έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες που απέκτησαν χρέη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επιθυμούν να τα εντάξουν στη νέα ρύθμιση, που προβλέπει έως 72 μηνιαίες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση στην καταληκτική ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση, έως τις 26 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα δεν έχει υπάρξει η «βροχή» αιτήσεων που αναμενόταν αρχικά. Με την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων μεταφέρεται έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2021, που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν συνολικά 826.435 εταιρίες, λοιπά νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με το χρέος να αγγίζει τα 2,26 δισ. ευρώ.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ, ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης επιβάλλεται «τσουχτερό» πρόστιμο, με την προσαύξηση να ανέρχεται στο 5% για κάθε μήνα απλήρωτης δόσης.

Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος αλλά και ασφαλιστικές οφειλές.

Οι δικαιούχοι

Το πλαίσιο των δικαιούχων αφορά τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, θα αφορά:

• Επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

• Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

• Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης Cοvid.

• Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα