Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης!

Από 100 έως 800 € θα πάρουν οι δικαιούχοι. Υπό προϋποθέσεις ο διπλασιασμός των ποσών

Από τα 100 έως και τα 800 ευρώ θα κυμαίνεται για φέτος το επίδομα θέρμανσης ενώ πέρυσι έφτανε έως και τα 700 ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό της επιδότησης θα διπλασιάζεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή θα φτάνει έως και τα 1.600 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το επίδομα θα διπλασιάζεται σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν οι παλαιοί δικαιούχοι κάνουν μετάβαση στο πετρέλαιο θέρμανσης από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

2. Αν οι νέοι δικαιούχοι, όσοι δηλαδή δεν έλαβαν πέρυσι το επίδομα, θα χρησιμοποιήσουν πρώτη φορά το πετρέλαιο ως καύσιμο θέρμανσης.

Για να λάβει ένας δικαιούχος το ανώτατο ποσό του επιδόματος θα πρέπει να διαμένει στο Βελούχι Ευρυτανίας, που διαθέτει τον υψηλότερο συντελεστή 1,62, ο οποίος θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το ποσό των 350 ευρώ, που αποτελεί τη φετινή τιμή βάσης.

Αυτό σημαίνει πως η οικογένεια στο Βελούχι θα αριθμεί συνολικά τέσσερα μέλη (ζευγάρι με δύο παιδιά) για να λάβει το ποσό των 793,8 ευρώ. Όμως για να διεκδικήσει το ανώτατο ποσό των 1.600 ευρώ, που θα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να «γυρίσει» φέτος από το ρεύμα και το φυσικό αέριο στο… πετρέλαιο θέρμανσης. Για την ακρίβεια, σε αυτή την περίπτωση το ποσό της επιδότησης θα ανέλθει στα 1.577,8 ευρώ.

Με τη μέση πανελλαδική τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης να διαμορφώνεται στο 1,40 ευρώ το λίτρο, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να διευρύνει τα κριτήρια ένταξης. Ωστόσο, θα γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους δικαιούχους.

Για τους παλαιούς δικαιούχους ισχύουν τα εξής αυξημένα εισοδηματικά όρια:

• 16.000 ευρώ για τον έγγαμο,

• 24.000 για το έγγαμο και

• προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τους νέους δικαιούχους θα ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά όρια:

• 14.000 ευρώ για τον άγαμο,

• 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και

• προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παράλληλα, αυξάνονται και τα περιουσιακά κριτήρια, καθώς, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα υπήρχε κίνδυνος να χάσουν το επίδομα πολλοί δικαιούχοι, λόγω υπέρβασης των ορίων.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται το περιουσιακό όριο των 180.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, ενώ διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Για την ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας «myΘέρμανση» στα μέσα Νοεμβρίου απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα περιλαμβάνει και τα παραπάνω κριτήρια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα επιδοτούμενα καύσιμα φέτος θα περιλαμβάνεται και η μπλε κηροζίνη, που χρησιμοποιείται για σόμπες.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα