Μετράει… αντίστροφα το επίδομα θέρμανσης

Στις 13 Ιανουαρίου λήγει η «δεύτερη ευκαιρία» που έχει δώσει το οικονομικό επιτελείο στους δικαιούχους

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δεύτερη ευκαιρία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίοι «έχασαν» την αρχική προθεσμία που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη προθεσμία που έχει δώσει το οικονομικό επιτελείο λήγει στις 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 1.197.327 αιτήσεις, με τους δικαιούχους δυνητικά να υπολογίζονται σε περίπου 1.300.000, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δικαιούχους, παλαιούς και νέους, ανέρχεται για την τρέχουσα περίοδο σε 300.000.000 ευρώ, από 174.000.000 ευρώ σε σχέση με την περσινή, και με το επίδομα να κυμαίνεται από 100 έως και 1.600 ευρώ.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, ενώ η συγκεκριμένη κρίθηκε αναγκαία, κυρίως λόγω της χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Επισημαίνεται ότι το επίδομα είναι αυξημένο κατά 33,3% για τους παλαιούς δικαιούχους και φτάνει τα 1.600 ευρώ για όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο, αυξάνεται κατά 25% για δικαιούχους που ζουν σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας και μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ θα δοθεί και σε περισσότερους καταναλωτές που χρησιμοποιούν πέλετ, αφού θα διατεθεί σε όσους ζουν σε οικισμούς κάτω των 10.000 κατοίκων και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα πως από την Πρωτοχρονιά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 0,10 ευρώ το λίτρο, καθώς η κρατική επιδότηση μειώθηκε από τα 0,25 ευρώ στα 0,15 ευρώ το λίτρο.

Επίσης, το επίδομα για αγορές καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης ανέρχεται σε 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα προκύψει δεν δύναται να υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 800 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα