Αυξήσεις στο ρεύμα εν μέσω καύσωνα

Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την κρατική επιδότηση οδηγεί σε φουσκωμένα τιμολόγια

Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει, εν μέσω καύσωνα, την κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος θα έχει ως αποτέλεσμα τον Αύγουστο η μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών να έρθει αντιμέτωπη με αυξημένα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα οι πάροχοι -όπως είχαν υποχρέωση- ανακοίνωσαν την τιμολογιακή τους πολιτική για τον επόμενο μήνα, από την οποία προέκυψε ότι τρεις εταιρίες ανακοίνωσαν σταθερά τιμολόγια, έξι εταιρίες ανακοίνωσαν μειώσεις και μόλις μία ανακοίνωσε αυξήσεις.

Ομως, ακολούθησε η δυσάρεστη έκπληξη χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο, χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση, ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά 33% τις ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, που διαμορφώνονται ως εξής:

• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση θα είναι 10 ευρώ/MWh, αντί για 15 ευρώ τον περασμένο μήνα. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

• Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους.

• Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10 ευρώ/MWh.

Το συνολικό κόστος της επιδότησης ανέρχεται σε 19.000.000 ευρώ, από 24.000.000 ευρώ τον Ιούλιο.

Επομένως, οι τελικές τιμές τις οποίες οφείλουν να λάβουν υπόψη τους οι καταναλωτές πριν… κάνουν το λάθος να ανάψουν το air condition σε θερμοκρασίες που σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τους 46 βαθμούς Κελσίου, για τις εταιρίες με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς θα είναι αυξημένες. Ενδεικτικά, για τη ΔΕΗ -που αποτελεί και τον πάροχο με το μεγαλύτερο μερίδιο- η τελική τιμή διαμορφώνεται σε 0,145 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,140 ευρώ), παρότι η εταιρία διατήρησε αμετάβλητες τις χρεώσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα