ΑΑΔΕ: Στο μάτι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξιτζήδες!

Σαφάρι ελέγχων της Εφορίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, το δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Πώς θα γίνει η επιλογή

Στοχευμένους ελέγχους σε μια σειρά από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πολύ χαμηλά ποσά, αρχίζει η Εφορία, προκειμένου να διασταυρώσει αν οι ελάχιστοι φόροι που καταβάλλουν ανταποκρίνονται στα πραγματικά τους εισοδήματα. Ψηλά στην ατζέντα μπαίνουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και οδηγοί ταξί, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι, οι οποίοι, με βάση τις υποψίες της ΑΑΔΕ, αποκρύπτουν εισοδήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι σε επτά στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους το δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Οι διασταυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των ελέγχων που έχει αρχίσει η ΑΑΔΕ σε 3.800.000 φορολογουμένους που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Πώς θα γίνει η επιλογή για τους ελέγχους

Η επιλογή των επαγγελματιών θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια. Οσοι εντοπιστούν με αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων και δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και εν τέλει να καταβάλουν φόρους και πρόστιμα.

Η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος μέσω ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης με τη χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία.

Ενεργοποιούνται όταν υπάρχει:

•Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.

• Δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).

• Υποψία – ένδειξη ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.

• Ζημιογόνο αποτέλεσμα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα-μέλη εταιριών.

Στην πράξη με τις έμμεσες τεχνικές ο έλεγχος πραγματοποιείται σε δύο στάδια ταυτόχρονα: Ο τακτικός έλεγχος φορολογίας εισοδήματος που διεξάγεται με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή ελέγχονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων, η ορθή απεικόνιση αυτών στις φορολογικές δηλώσεις και στα λογιστικά βιβλία, η ορθή έκπτωση δαπανών.

Ο έκτακτος έλεγχος με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες. Εμφαση δίνεται στη ρευστότητα του επαγγελματία, στο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Ταυτοχρόνως εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η οποία θα συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ενώ έρχονται το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα