Ρυθμίσεις οφειλών και πληρωμή φόρων για πυρόπληκτους

Νέες περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές προστέθηκαν στη λίστα του οικονομικού επιτελείου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η δέσμη μέτρων διευκόλυνσής τους αφορά τόσο τις φορολογικές όσο και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, αλλά και την αξιοποίηση ευνοϊκών ρυθμίσεων. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα ή επαγγελματική εγκατάσταση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Συγκεκριμένα, για πρόσωπα που κατοικούν ή έχουν έδρα ή εγκατάσταση:

α) στη Δημοτική Κοινότητα Αετού της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και στις Δημοτικές Κοινότητες Κασσιόπης, Σινιών και Νισακίου της Δημοτικής Ενότητας Κασσωπαίων και στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτσών, Περίθειας και Λαυκίου της Δημοτικής Ενότητας Θιναλίου του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνεται μέχρι και 23/01/2024,

β) στις Δημοτικές Κοινότητες Αλμυρού, Κροκίου και Πλατάνου της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού, στις Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου, Αγίου Γεωργίου και Αερινού της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου και στις Δημοτικές Ενότητες Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αισωνίας, Νέας Αγχιάλου και Μακρυνίτσας του Δήμου Βόλου, η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνεται μέχρι και 26/01/2024, και

γ) στη Δημοτική Κοινότητα Περιβλέπτου της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνεται μέχρι και 27/01/2024.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης από εκείνες τις δόσεις για τις οποίες χορηγείται παράταση καταβολής καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Οι επόμενες παραταθείσες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνεται κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης.

Τέλος, για όσους φορολογουμένους δικαιούνται επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και των 72 δόσεων, δίνεται παράταση στην προθεσμία για την υπαγωγή τους μέχρι και την 31η Αυγούστου 2023.

Δίνεται παράταση στις προθεσμίες εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φόρων μεταβίβασης κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων για τους φορολογουμένους που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ή την κατοικία τους στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές τον Ιούλιο 2023.

Συγκεκριμένα, για φορολογουμένους που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας:

α) στις Δημοτικές Ενότητες Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αισωνίας, Νέας Αγχιάλου και Μακρυνίτσας, του Δήμου Βόλου,

β) στις Δημοτικές Κοινότητες Αλμυρού, Κροκίου και Πλατάνου, της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού του Δήμου Αλμυρού,

γ) στις Δημοτικές Ενότητες Κασσιόπης, Σινιών και Νισακίου της Δημοτικής Ενότητας Κασσωπαίων και των Δημοτικών Κοινοτήτων Λουτσών, Περίθειας και Λαυκίου της Δημοτικής Ενότητας Θιναλίου του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας,

δ) στις Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου, Αγίου Γεωργίου, Αερινού και Περιβλέπτου της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, και

ε) στη Δημοτική Κοινότητα Αετού της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου του Δήμου Καρύστου:
παρατείνονται μέχρι και την 31η Αυγούστου 2023 οι προθεσμίες:

• υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 31/7/2023 και η προθεσμία καταβολής του φόρου που τυχόν προκύπτει από αυτές μέχρι και 31/8/2023. Η ίδια ημερομηνία (31/8/2023) είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

• απόδοσης των τελών χαρτοσήμου και υποβολής των δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων που έχουν καταληκτική ημερομηνία από 26/7/2023 έως τις 31/7/2023.

• Οι αρχικές δηλώσεις απόδοσης:
α) παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και
β) παρακρατούμενου φόρου των διατάξεων του άρθρου 64 και των περ. α’ και γ’ της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 4172/2013, που έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Ιουλίου 2023.

• Οι δηλώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων, για την απόδοση φόρων κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια και μεταβίβασης ακινήτων, που έχουν καταληκτική ημερομηνία στις 21/7/2023.


Αναστολή στην καταβολή και των ασφαλιστικών εισφορών

Η δέσμη μέτρων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας για τους πυροπλήκτους αφορά την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και μέτρα διευκόλυνσης αποπληρωμής ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς τον e-ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ανακοινωθεί χορήγηση έκτακτου επιδόματος ύψους 534 ευρώ για τρεις μήνες στους εργαζομένους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι τουριστικές επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή.

Η υπουργική απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες σε περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και συγκεκριμένα για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται:

1. στις Δημοτικές Κοινότητες Πύλης και Στεφάνης της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων του Δήμου Τανάγρας,

2. στη Δημοτική Ενότητα Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας,

3. στη Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας και στη Δημοτική Κοινότητα Οινόης της Δημοτικής Ενότητας Οινόης του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας,

4. στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στη Δημοτική Κοινότητα Κουβαρά της Δημοτικής Ενότητας Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού,

5. στις Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου, Λινδίων, Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου, Αρχαγγέλου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Νότιας Ρόδου,

6. στον Δήμο Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, στη Δημοτική Κοινότητα Πλατανιστού της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου και στη Δημοτική Κοινότητα Κομίτου της Δημοτικής Ενότητας Καφηρέα του Δήμου Καρύστου.

Για τις επιχειρήσεις, τους εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις ανωτέρω πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών, προβλέπεται ότι: α) Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι 31 Ιουλίου 2023 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις, β) Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2023 και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024, γ) Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 ως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους αρχίζει από τον Φεβρουάριο 2024 με εξόφληση ως και τον Φεβρουάριο 2026.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα