Με πλαφόν η εισφορά του 10% στο εισόδημα!

Τι προβλέπει η διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να απασχολούνται

Εισφορά σε ποσοστό 10% επί του εισοδήματος που κερδίζουν από την εργασία τους θα καταβάλλουν από το φθινόπωρο οι συνταξιούχοι οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται, λαμβάνοντας παράλληλα και τη σύνταξή τους. Θα υπάρχει, πάντως, πλαφόν στο ύψος της περικοπής, που θα σταματά στα 413,76 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης.

Η σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας είναι έτοιμη και αναμένεται να σταλεί τις επόμενες ημέρες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Η διάταξη θα έχει 10% κράτηση από το επιπλέον εισόδημα που θα έχει ο συνταξιούχος από την επιπλέον εργασία του, η οποία όμως θα έχει κάποια κατώτατα όρια» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας. Εξήγησε ότι το 10% των κρατήσεων στους συνταξιούχους που θα εργάζονται θα αφορά αποκλειστικά το επιπλέον εισόδημα και δεν θα αγγίζεται η σύνταξη. «Στόχος να μην υπάρχει ούτε ένας που να πληρώνει περισσότερο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά, ένα μικρό πρόσθετο μέρος του εισοδήματος του εργαζόμενου συνταξιούχου θα παρακρατείται από τον εργοδότη του και θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ, ως επιπλέον ασφαλιστική εισφορά. Ως αντιστάθμισμα, βεβαίως, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το πλήρες ποσό της σύνταξης που δικαιούνται, χωρίς το «πέναλτι» του 30% που είχε επιβληθεί το 2020 με τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020). Ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε μία τομή που ετοιμάζει το υπουργείο, το πλάνο της οποίας θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι που θα καταθέτουν αίτηση για σύνταξη θα βρίσκονται σε επαφή μέσω Skype με τον αρμόδιο υπάλληλο που θα έχει αναλάβει την υπόθεσή τους και θα καθοδηγούνται για τη διαδικασία και τα απαιτούμενα έγγραφα, ώστε να κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του πολίτη.

Δύο σενάρια

Οσον αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο, που τέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το υπουργείο εξετάζει δύο σενάρια για την «ανταπόδοση» των επιπλέον 5 ωρών εργασίας που προβλέπονται πέραν του βασικού 8ώρου. Οπως επεσήμανε ο υπουργός, το επιπλέον 5ωρο εργασίας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τη διάθεση του εργαζομένου και η ανταπόδοση σε ασφαλιστικό επίπεδο είτε θα προσμετράται σε συντάξιμο χρόνο είτε θα υπάρχει έκπτωση στις εισφορές.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, όταν το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Σχετικά με τη ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται η εξαήμερη εργασία, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα μπορεί να υφίσταται μόνο για τη βιομηχανία, ώστε να αντιμετωπιστούν πρακτικά προβλήματα λειτουργίας που υπάρχουν σήμερα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα