Μείωση σε καταθέσεις και σε νέα δάνεια

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούλιο κατέγραψαν πτώση 191 εκατ. ευρώ και 1,11 δισ. ευρώ αντίστοιχα

Ένα τεράστιο «φρένο» φαίνεται πως έχει πατήσει η πραγματική οικονομία, καθώς μειώθηκαν τόσο οι καταθέσεις όσο και η χορήγηση νέων δανείων από τις τράπεζες. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με τα οποία τα νέα δάνεια μειώθηκαν κατά 1,11 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ την ίδια ώρα πτώση κατέγραψαν και οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατά 191 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023, έναντι αύξησης κατά 3,01 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, δείγμα ότι οι πολίτες άρχισαν να τρώνε από τα «έτοιμα» λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας, αλλά και των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν «φορτωθεί» στο δεύτερο μισό του έτους, όπως είναι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

Τα δάνεια

Τον Ιούλιο του 2023 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 1,2% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1,39 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,799 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, δόθηκαν λιγότερα δάνεια κατά 78 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν ξεκάθαρα την έλλειψη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, την ώρα που η αγορά αναζητά συνεχώς ενέσεις ρευστότητας από τις τράπεζες για να αντεπεξέλθει στις ακραίες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχει βιώσει η χώρα μας και οδηγεί σε χείλος του γκρεμού κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.

Μείωση κατά 191 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Ιούλιο του 2023 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 3,01 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 3,1% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Μείωση κατά 340 εκατ. ευρώ παρουσίασαν και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 2,07 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις των νοικοκυριών παρουσίασαν τον Ιούλιο αύξηση κατά 149 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 941 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα