Τι αποζημιώσεις θα πάρουν στον Κάμπο

Τα ποσά θα διαμορφωθούν κοντά στις τιμές των προϊόντων στην αγορά και θα πιστωθούν αρχές Νοεμβρίου

Κοντά στις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην αγορά θα κυμανθούν οι τελικές αποζημιώσεις στους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, σύμφωνα με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Σε πρώτη φάση ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει προκαταβολές 140 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι, 110 ευρώ το στρέμμα στο καλαμπόκι και 500 ευρώ το στρέμμα στη βιομηχανική ντομάτα, με τα ποσά να πιστώνονται στις αρχές Νοεμβρίου.

Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε από τη Λάρισα το πλέγμα των παρεμβάσεων για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, παράκτιων αλιέων και μελισσοκόμων. Ειδικότερα, για τις βαμβακοκαλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% έως 100%, θα δοθεί προκαταβολή 140 ευρώ ανά στρέμμα, για εκείνες με ζημία 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 100 ευρώ το στρέμμα και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 50 ευρώ το στρέμμα.

Αντίστοιχα, για τις καλλιέργειες καλαμποκιού, οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% έως 100% θα δοθεί προκαταβολή 110 ευρώ ανά στρέμμα, για ζημία 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 80 ευρώ το στρέμμα και για μικρότερες ζημίες προκαταβολή 40 ευρώ το στρέμμα. Για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας η τιμή της προκαταβολής ανά στρέμμα είναι 500 ευρώ για ζημίες από 80% έως 100%, ενώ για τις περιπτώσεις των καλλιεργειών οι οποίες είχαν συγκομιστεί σε ποσοστό άνω του 40% το ποσό προκαταβολής ορίζεται στα 300 ευρώ. Το ύψος των προκαταβολών στα άλλα είδη καλλιεργειών, όπως μηδική και κηπευτικά, θα είναι ανάλογο των τιμών αποζημίωσης.

Για το ζωικό κεφάλαιο οι δηλώσεις αφορούν 84.148 αιγοπρόβατα, 7.375 βοοειδή, 22.781 χοίρους, 256.483 ορνιθοειδή (όρνιθες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες), 647 κουνέλια, 71 άλογα και 111.971 μελίσσια. Σύμφωνα με τον υπουργό, για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου θα καταβληθούν αποζημιώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τα ζώα που είχαν ασφαλιστεί στον οργανισμό.

Παράλληλα, θα προχωρήσει η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με αγορά νέων ζώων και δημιουργία σταυλικών εγκαταστάσεων από πόρους της Ε.Ε., χωρίς καμία δαπάνη από την πλευρά των πληγέντων και με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή θα υπάρχει κάλυψη 100% κάθε δαπάνης για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και για νέες σταυλικές εγκαταστάσεις, με την εγγύηση της κυβέρνησης. Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε επίσης την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων στήριξης που θα κριθούν επιλέξιμες για ένταξη στο 4.1.5 (σχέδια βελτίωσης πρόσκλησης έτους 2023) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα