Ολες οι συντάξεις στα επίπεδα πριν από το 2012!

Αποκλειστικό: Το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαιώνει 17 καθηγητές ΑΕΙ, οι οποίοι άσκησαν έφεση στην απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Ανοίγει ο δρόμος για τον επαναπροσδιορισμό όλων των συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2012, έπειτα από νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πατάει στα… χνάρια της προηγούμενης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου, η οποία είχε δικαιώσει τρεις ανώτατους δικαστικούς, κρίνοντας ότι οι συντάξεις τους οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα προ Μνημονίων, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Η νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που είναι η υπ’ αριθμόν 176/2023, αφορά την προσφυγή 17 πανεπιστημιακών καθηγητών ΑΕΙ, οι οποίοι άσκησαν έφεση στην απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ζήτησαν αναπροσαρμογή των συντάξεών τους στα προ του 2012 επίπεδα.

H απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι η δεύτερη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που αναπροσαρμόζει συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα, για την επαναφορά όλων των συντάξεων στα επίπεδα προ του 2012.

Αυτό, παρά το γεγονός ότι η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά ότι έχει εφαρμογή μόνο για εκείνους που προσέφυγαν, δηλαδή μόνο για εκείνους τους συνταξιούχους δικαστικούς που ζήτησαν την αναπροσαρμογή και τη διόρθωση των συντάξεών τους, ενώ για όλους τους άλλους, που δεν προσέφυγαν, η απόφαση του δικαστηρίου δεν προκαλεί άμεση συνέπεια.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν περιέχει τον ίδιο περιορισμό και η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά τους 17 καθηγητές ΑΕΙ. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της την απόφαση και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και σε αύξηση όλων των συντάξεων, καθώς δεν νοείται να υπάρχουν δύο διαφορετικές συντάξεις για συνταξιούχους της ίδιας επαγγελματικής κατηγορίας, αφού αυτό προσκρούει σε συνταγματικούς κανόνες.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους τρεις ανώτατους δικαστές ήταν πιλοτική και αφορά ακόμη 450 συνταξιούχους δικαστές, που έχουν προσφύγει στο ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο.

Οσο για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους 17 πανεπιστημιακούς, αφορά την προσφυγή τους, που υπεβλήθη το 2016, ενώ θα επιφέρει αυξήσεις στις συντάξεις τους των 700 με 800 ευρώ!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα